«Δεν ξεχνώ»: 49 Χρόνια από την τουρκική κατοχή της Κύπρου

Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια  από την κακοστημένη εκείνη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, ενός ανεξάρτητου κράτους, και την κατάληψη του ενός τρίτου περίπου του νησιού από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, που ακόμα εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένες στη Μεγαλόνησο. Από την προσχηματική εκείνη επίθεση ίσαμε σήμερα έχει δοκιμαστεί για άλλη μια φορά ή ισχύς του “Διεθνούς Δικαίου” και η (α)προθυμία των ισχυρών να βρουν ή στην ανάγκη να επιβάλλουν την μόνη δίκαιη λύση, που δεν είναι άλλη από την υπό όρους επανένωση του νησιού.

Εμείς με την αφορμή αυτή δημοσιεύουμε τις απόψεις των κομμάτων και των πολιτικών, όσες εντοπίσαμε, κυρίως για να εντοπίσει ο αναγνώστης τις διαφορετικές οπτικές και ερμηνείες της νεότερης αυτής εθνικής τραγωδίας και όσον αφορά τις αιτίες, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχτηκαν τα γεγονότα αλλά και τον καταλογισμό ή τον επιμερισμό των ευθυνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο

Αλήθεια σημαίνει άρνηση υποταγής στη λήθη. Έτσι, 49 χρόνια μετά την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αρνείται τα παράνομα τετελεσμένα και γίνεται αφορμή νέων αγώνων.

Ο 21ος αιώνας δεν ανέχεται μία διχασμένη ευρωπαϊκή χώρα με στρατό κατοχής στο έδαφός της. Μόνη λύση, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν

“Σήμερα, 49 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, έπειτα από το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’ και της ελληνικής Χούντας, τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “η τιμή στους πεσόντες και η έμπρακτη ανακούφιση των ξεριζωμένων επιβάλει την ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων”. Τονίζει, επίσης, πως “επιβάλει τη διαρκή υπόμνηση ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της δημοκρατίας”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΊΔΗΣ

Δεν ξεχνώ τη σφαγή, το αίμα των Ελλήνων, τους αγνοούμενους ακόμη και σήμερα ,την παράνομη κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους ,τον εξευτελισμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, αλλά και τους ισχυρούς, που το επικαλούνται επιλεκτικά, αφού μέχρι σήμερα δεν έτυχαν εφαρμογής οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ,
με την ανοχή δυστυχώς και των τότε συμμάχων μας, των οποίων ίδιων συμμάχων το ρόλο δεν πρέπει να ξεχνάμε και στην προηγούμενη Εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και στον βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955.
Συνδέοντας τα ιστορικά αυτά γεγονότα με το σήμερα και την πίεση των συμμάχων μας στο όνομα των δήθεν συμφέρον της Συμμαχίας για συνδιαλλαγή με την Τουρκία ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ δυστυχώς ,το έγκλημα της Κύπρου, το casus belli για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος των χωρικών υδάτων των 12 ναυτικών μιλίων ,τις Απειλές εισβολης στα νησιά του Αιγαίου, την αποστρατικοποίηση των νησιών ,που ζητάει η Τουρκία την παράνομη διενέργεια ερευνών υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, τις Υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά κατοικημένα και μη νησιά.
ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ,από τα παραπάνω, κανένας πολιτικός διάλογος για το Νομικό ζήτημα ,της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ούτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να θεσπιστούν, με αντάλλαγμα εθνικές υποχωρήσεις.
ΟΙ ΠΑΓΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ πρέπει να μπουν στις διαπραγματεύσεις, για να μην πάθουμε και στο Αιγαίο μακροπρόθεσμα ότι και στην Κύπρο.
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
Βουλευτής Νομού Λέσβου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Πρώην Έφεδρος Αξιωματικός Κυπριακής εθνοφρουράς.

Πηγή:https://www.stonisi.gr/post/60230/den-ksexnw

ΚΚΕ για την επέτειο του «Αττίλα»: Χούντα, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

«Σαρανταεννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, την τουρκική εισβολή που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου» σημειώνει σε ανοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει το ΚΚΕ, «ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο, το “άνοιγμα” του δρόμου από την επίσης ΝΑΤΟϊκή ελληνική χούντα μαζί με την ΕΟΚΑ Β’ με το πραξικόπημα σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου και τελικά η εισβολή και κατοχή από τον επίσης ΝΑΤΟϊκό τουρκικό στρατό, αρκούν για να καταρρίψουν κάθε αφήγημα περί “ασφάλειας” και “εγγύησης” των κυριαρχικών δικαιωμάτων που -δήθεν- παρέχουν σε οποιονδήποτε λαό αυτές οι συμμαχίες.

Είναι οι ίδιοι που, μαζί με την ΕΕ, εμφανίζονται και σήμερα από τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα ως εγγυητές μιας “δίκαιης λύσης” στο Κυπριακό. Η αλήθεια είναι ότι συστηματικά προσπαθούν να το μετατρέψουν από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους, σε εργαλείο για την εδραίωση της κυριαρχίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα το ΚΚΕ «καλεί σε επαγρύπνηση καθώς πληθαίνουν οι κινήσεις και οι παρεμβάσεις για “αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας” μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, προς την κατεύθυνση επικίνδυνων διευθετήσεων υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, τόσο στα ελληνοτουρκικά, μέσα από λύσεις “συνδιαχείρισης” και “συνεκμετάλλευσης” με “υποχωρήσεις” από κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και στο Κυπριακό, με βάση τα διχοτομικά σχέδια των “δύο συνιστώντων κρατών”.

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες της συμμαχίας, προκειμένου να μην υπάρχει αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αυτή να περιγράφεται με συντεταγμένες!», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σταθερά σε “λύσεις” -ανοιχτής ή συγκαλυμμένης- διχοτόμησης στην Κύπρο, που στο δημοψήφισμα του 2004 απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της κατοχής και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του.

Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού. Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με την πάλη του ελληνικού και κυπριακού λαού για την απεμπλοκή των χωρών από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες».

Πηγή:ewsit.gr/politikh/kke-gia-tin-epeteio-tou-attila-xounta-nato-kai-ipa-anoiksan-to-dromo-gia-tin-tourkiki-eisvoli-stin-kypro/3822293/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ “ΑΤΤΙΛΑ”: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη γενοκτονία του κυπριακού ελληνισμού.

Η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα», όχι μόνο δεν έχει τιμωρήσει την Τουρκία για αυτό το θηριώδες έγκλημα, όπως άλλωστε παραμένει ατιμώρητη και για όλες τις φρικτές γενοκτονίες που έχει διαπράξει, αλλά αντίθετα, ανέχεται τον «Αττίλα 3» που διαπράττει ο Ερντογάν στα Βαρώσια.

Η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και η εθνοκάθαρση 200.000 Ελλήνων, αποτελεί ντροπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και για την Ελλάδα.

Για την Ελληνική Λύση, η εθνεγερσία του 1821 παραμένει ατελής, όσο υπάρχει έστω και ένας τούρκος στρατιώτης, έστω και ένας τούρκος έποικος στην Κύπρο.

Η μόνη αποδεκτή λύση για το «κυπριακό», είναι η άνευ όρων απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης-

Μετάβαση στο περιεχόμενο