Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης-

Ιγνάτης Ψάνης

Δεν είμαστε περιοδικό γεύσεων. Όμως με την παράδοση μας είμαστε αρκετά ανοιχτοί, τόσο όσο να μπορεί να συμπεριλάβει και ένα παραδοσιακό  έδεσμα του νησιού, αυτά τα πιτάκια με την αλμυρή αλλά και την γλυκιά τους εκδοχή, τους γκιουσλεμέδες.
Συνταγή Νάπης

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ορεκτικό της
Μυτιλήνης που μετέφεραν εκεί οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές.
Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.
Τα τυλιχτά και διπλωμένα πιτάκια με τη τραγανή, αφράτη ζύμη είναι στην ουσία τηγανόψωμα και γίνονται τέλεια με φέτα.
Βρήκαμε την παραδοσιακή συνταγή και σας εγγυόμαστε ότι θα σας ξετρελάνει με την γεύση της. Είναι εύκολη και γρήγορη με απλά υλικά.
Σημειώστε τι θα χρειαστείτε:
ΥΛΙΚΑ
100 ml ελαιόλαδο
250 ml χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
250 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
2 αυγά
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομ-
μένο ή 2 κ.σ. αποξηραμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό, παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Θρυμματίζουμε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυόσμο και πιπέρι και τα αναμιγνύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντάς τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβουμε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγουμε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα.
Τα διπλώνουμε καλά ώστε να κρατήσουν τη γέμιση και να μη χυθεί στη διάρκεια του τηγανίσματος.
Τηγανίζουμε τους γκιουζλεμέδες σας σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο.Έτοιμοι!

Καλήόρεξη!

Πηγή:«ΝΑΠΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ» 15 [Περιοδικό της Νάπης]

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Σελίδα φωτογραφίας- Μέρος 1ο

Μετάβαση στο περιεχόμενο