Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Κούσκου στο “Πανόραμα Πολιχνίτου”
” Νιώθω υπερήφανος που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα ” εξομολογήθηκε ο κ. Θεόδωρος Κούσκος σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον Ιγνάτη Ψάνη και θέτει τις προϋποθέσεις και τους όρους, για να έχει το εγχείρημα αυτό την απόλυτη επιτυχία, προς όφελος όλων, και του ίδιου φυσικά αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Άνετος, ευχάριστος, ικανοποιημένος, μετά τη λήξη της περιπέτειας της αδειοδότησης, και πρωτίστως ειλικρινής ξεδίπλωσε τις προοπτικές και τις δυνατότητες το ιαματικών του χωριού μας.
-Ρώτα ό,τι θέλεις, μου είπε, θα σου απαντήσω σε όλα .
–Ιγνάτης Ψάνης: Μόλις πριν λίγες μέρες από τις 16 Αυγούστου, που έγιναν τα εγκαίνια των ιαματικών, καταφέραμε να πάρουμε το σήμα της λειτουργίας τους. Πολύ μεγάλη ήταν η καθυστέρηση, δεν νομίζετε;
–Θεόδωρος Κούσκος: Δεν υπάρχει καθυστέρηση, διότι υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε οι αδειοδοτήσεις των κτηρίων να κρατήσουν 1,5 χρόνο, των κτηρίων μόνο. Και να προσθέσουμε μετά ένα εξάμηνο για την αδειοδότηση των κατασκευών και επιπλέον ένα αναγκαίο διάστημα για την αδειοδότηση ροής, της λειτουργίας δηλαδή. Εμείς έχουμε μεγάλο κέρδος χρόνου.
Εξάλλου οι μελέτες των Δήμων ήταν προγενέστερες της περιόδου αναγνώρισης του φυσικού πόρου, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. Και το σπουδαιότερο, το νερό έχει τόση ιδιαιτερότητα ως προς τα συστατικά του στοιχεία, που είχε ως δεδομένο ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο εργαστήριο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνεργαστούμε με οκτώ εργαστήρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αντί για 3 – 4 χρόνια η όλη διαδικασία διεκπεραιώθηκε σε οκτώ μήνες.
–Ι. Ψ.: Ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες στα μπάνια;
–Θ. Κ.: Όχι. Ολοκληρώθηκαν μόνο ως προς την πρώτη φάση τους, δηλαδή την επαναλειτουργία των υποδομών, που λειτουργούσαν μέχρι τελευταία φάση λειτουργίας. Σ’ αυτή τη φάση έχουμε τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε 250 άτομα την ημέρα.
Δεύτερη φάση: Θα ανακαινίσουμε τον ξενώνα του Χριστιανού και θα κατασκευάσουμε με τις παρακείμενες υπάρχουσες υποδομές χώρο αναψυχής και υποδομές ιαματικής θεραπείας για επιπλέον 250 άτομα. Έχει ήδη ξεκινήσει. Η ολοκλήρωση εξαρτάται από τις συμβατικές υποχρεώσεις και από την λειτουργική ανταπόκριση.
Τρίτη φάση: Θα κατασκευαστεί βοτανικός κήπος και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μπούμε στη διαδικασία παραγωγής σπιρουλίνας.
–Ι. Ψ: Ποια σχέδια για την ανάπτυξη των ιαματικών έχετε στο μυαλό σας;
Θ. Κ.: Τα σχέδια εκτείνονται σε πολλαπλό ορίζοντα. Αν λειτουργήσουν σε πλήρη απόδοση, αυτό θα σημάνει την εξασφάλιση τριάντα θέσεεων εργασίας, τις οποίες θα καλύπτουν κατά προτεραιότητα οι ντόπιοι, εκτός και αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη ειδικότητα στην περιοχή. Θα υπάρχει ανάγκη καταλυμάτων, για να διαμένουν οι επισκέπτες, να σιτίζονται, να κάνουν διακοπές και να αποφασίζουν για την μόνιμη ή ημιμόνιμη διαμονή τους.
Ι. Ψ.: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα;
Θ. Κ.: Βασική προϋπόθεση είναι ο Δήμος και η Περιφέρεια να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν υγείας, ευεξίας και ιαματικού τουρισμού. Επιπλέον ο κόσμος να αγαπήσει το όλο εγχείρημα.
Ι.Ψ. Επόμενα πλάνα;
Θ.Κ. Σε συνεργασία με τον Δήμο να προωθήσουμε το πρόγραμμα Θερμόπολις (διαχείριση γεωθερμικού πεδίου), για να μπορεί να αυξηθεί η χρήση του νερού για τον θερμαλισμό. Μελετούμε να μεταφέρουμε το γεωθερμικό νερό σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής π.χ. Βατερά. Ακόμα έχουμε να σχεδιάσουμε ένα τουριστικό χωριό σε συνεργασία με πολεοδομία και αρχιτέκτονες μέσω διαδικτυακών ΕΣΧΑΣΑ και ΕΣΧΑΔΑ στην περιοχή Βατερών. Θα έχει ένα σχήμα μικτού ξενοδοχειακού καταλύματος και τουριστικές κατοικίες.
Ι. Ψ. Πώς θα ωφεληθεί ο Πολιχνίτος στον οποίον ανήκουν και οι θερμοπηγές;
Θ.Κ. Με 500 άτομα την ημέρα στην περιοχή; Τα νεκρά σπίτια θα επαναλειτουργήσουν, οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν, ο τόπος του ζωντανέψει.
Έχει ήδη ξεκινήσει η σύνδεση των διαμενόντων σε όλα τα ξενοδοχεία του νησιού με τα ιαματικά με ειδικά προγράμματα προώθησης. Ο ξενοδόχος θα αναβαθμίσει την επιχείρησή του. Προσπαθώ να δημιουργήσω έναν προορισμό, να αλλάξει η όψη της περιοχής.
Ι.Ψ. Μου φαίνεται πως κάτι θέλετε να προσθέσετε, για την ολοκλήρωση της συνέντευξης.
Θ.Κ. Ναι και είναι πολύ βασικό, τονίστε το.
– Πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια να ενσκήψουν, να το κάνουν σημαία. Φέρνω επιστήμονες, κάνω συνέδρια αλλά όλος ο μηχανισμός πρέπει να βοηθήσει. Ένας Κού(σ)κος δεν φέρνει την άνοιξη.
Εξάλλου ο Δήμος, όσο μου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσομαι, θα εισπράττει και περισσότερα χρήματα. Τα οφέλη για τον Δήμο και για την περιοχή θα είναι τεράστια.
-Ο κόσμος δείχνει ενθουσιασμένος, γιατί είναι ένα έργο που αφορά όλους, πρέπει να το στηρίξει.
– Ο ιαματικός τουρισμός είναι το παρόν και το μέλλον των νησιού μας και όχι μόνο. Η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να το ενστερνιστεί και να πράττει τα δέοντα.
– Σκοπός είναι το έργο να καταστεί βιώσιμο.
Γράψτε και αυτό. Το λεωφορείο που πήγε με τριάντα καθηγητές στα μπάνια είχε να πάει αρκετά χρόνια.
Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο εγχείρημά σας.