Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

 Καθηγητής Ακίνδυνος Κελεμπερτζής: Το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας του Μυριβήλη είναι χτισμένο σε βράχο με εστρωμμένα ηφαιστιακά πετρώματα.
Ιγνάτης Ψάνης
Αναρτούμε το υποστηρικτικό για τη λειτουργία των ιαματικών του χωριού μας άρθρο στήριξης του Καθηγητή Α. Κελεμπερτζή και ευελπιστούμε ότι θα γίνουμε αποδέκτες και άλλων τέτοιων
επιστολών.
Το κείμενο συνοδεύεται από μία εξαιρετική δίγλωσση(Ελληνικά-Αγγλικά) πραγματεία για την ηφαιστιότητα, τις Θερμές Πηγές και τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ-ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ακίνδυνος Κελεμπερτζής

Μετά από 136 χρόνια υπολειτουργίας χωρίς άδεια και με χρήση των από τουρκοκρατίας  υποτυπωδών δεξαμενών όπως είχε αναφέρει ο Γάλλος γεωλόγος De Launay το 1887 που ερεύνησε πρώτος την περιοχή, η νέα επενδυτική αρχή  υπό τον κύριο Θ. ΚΟΥΣΚΟ υποβάλλοντας τις αναγκαίες μελέτες εξασφάλισε το ειδικό σήμα για τη λειτουργία των θερμοπηγών από το αρμόδιο Υπουργείο. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι κανείς από τους προηγούμενους Δημάρχους δεν πέτυχε την αξιοποίηση του τόσο σπουδαίου
αυτού έργου. Επομένως θα πρέπει να συγχαρούμε την παρούσα Δημοτική αρχή και τον επενδυτή κύριο Θ. ΚΟΥΣΚΟ.

Ως ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ -ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ στο πλαίσιο ερευνών του
Παν/μίου Αθηνών έχω διεξάγει γεωλογικές- περιβαλλοντικές μελέτες αναγνωρισμένες διεθνώς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και στη νήσο Λέσβο. ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ αναβλύζουν ανατολικά του ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ Και στο περιθώριο του Ξηρόκαμπου σε ένα ιδιαίτερο τοπίο ηφαιστειακής δραστηριότητας που προσφέρει η φύση. Όπως είναι γνωστό οι θερμοπηγές συνδέονται με την ηφαιστειότητα η οποία ξεκίνησε στη ΛΕΣΒΟ πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και
συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την εκδήλωση των θερμοπηγών και των αερίων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι η περιοχή του Ξηροκάμπου προσφέρει επιφανειακά υπόγεια νερά( ρηχός υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας) για τοπικές γεωργικές καλλιέργειες και σε μεγαλύτερα βάθη τα θερμά νερά. Επισημαίνω εδώ ότι σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί το γεωλογικό  τοπίο διότι θα υπάρξει διαταραχή στο γεωθερμικό πεδίο.
Έτσι ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΈΝΔΥΣΗΣ οι θερμοπηγές συμμετέχουν στο παιχνίδι του θερμαλισμού υγείας, όπου νέα αγορά ασφαλισμένων από το εσωτερικό και εξωτερικό θα μπορούν  για θεραπευτικούς ή και προληπτικούς λόγους υγείας να επισκέπτονται τις θερμοπηγές ενισχύοντας το τουριστικό  προϊόν της περιοχής. Η πραγματοποίηση γεωχημικών αναλύσεων από εμένα σε εργαστήρια του Καναδά και η πιστοποίηση από τις Ελληνικές Αρχές επιβεβαιώνουν τον ανωτέρω σκοπό λειτουργίας.

A. ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ ΟΜ.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ,
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΑΓΓΛΙΑΣ

Συνημμένα: ΒΙΒΛΙΟ ΘΕΡΜΟΠΗΓΩN ΚΑΙ
ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ.

Πρόκειται για μία εξαιρετική  πολυσέλιδη μελέτη-πραγματεία , που αναφέρεται στην:

-ΗΦΑΙΣΤΙΟΤΗΤΑ

-ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Η πραγματεία είναι δίγλωσση (Ελληνικά και Αγγλικά), με πλήθος εξαιρετικών φωτογραφιών, που πλαισιώνουν το πολύ κατατοπιστικό υλικό, που εκτίθεται.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για τα παραπάνω συνημμένα

https://drive.google.com/file/d/10EAXO-BshRjUVfpvPTBstBs27gQ5hsXb/view?usp=sharing

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Το μαύρο πανώ της Βρίσας

Πολιχνίτος: Ένα χωριό-ανοιχτό μουσείο στα νοτιοδυτικά της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο