To φράγμα Τσικνιά «θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής»

Επιμέλεια Ιγνάτη Ψάνη

Με τις μεγάλες επιφυλάξεις μας ως προς το σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο στον ποταμό Τσικνιά της Καλλονής είναι σχετική και η ημερίδα για την οποία θεωρήσαμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε, αν και τα επιχειρήματα  κατά του φράγματος του Καθηγητή του Παν/μίου Αιγαίου κ. Θεωδώρου περιορίζονται, λόγω της ειδικότητάς του, μόνο στον υδροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής.

Στα πλαίσια των «Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Ο οικολογικός και κοινωνικός ρόλος των περιοχών Natura. Από το δάσος της Δαδιάς στον κόλπο της Καλλονής» την Τετάρτη 3 Απριλίου, 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Γ’ του Τμήματος Γεωγραφίας στον Λόφο του Πανεπιστημίου

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό ενώ είναι δυνατή και η διαδικτυακή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο μέσω του συνδέσμου https://youtube.com/live/ZQqEmk4wRJE

Εν όψει της ημερίδας, βρέθηκε καλεσμένος στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» ο Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, Κωνσταντίνος Θεοδώρου, όπου σχολίασε το περίφημο έργο του φράγματος Τσικνιάς, εξηγώντας ότι θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής, και ότι ακαδημαϊκοί του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν πολλά επιχειρήματα να θέσουν σε σχέση με το ζήτημα.

Ειδικότερα αναμένεται παρέμβαση επιστημόνων για το Φράγμα Τσικνιά στις Αρχές του τόπου, με δεδομένη την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας. Μάλιστα αναφέρθηκε στις «οικοσυστημικές υπηρεσίες» που προσφέρει ο τόπος, οι περιοχές Natura και ειδικότερα η παρατήρηση των πολιών, ενώ  μίλησε και για το σχέδιο εγκατάστασης αιολικού πάρκου και τις ασθένειες στο πευκοδάσος της Αμαλής και του Αμπελικού εξαιτίας των φλοιοφάγων εντόμων που αναπτύσσονται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη

Προσκεκλημένοι Ομιλητές στην ημερίδα:

Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Οικολογίας Σπονδυλόζωων, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Λειτουργικής Οικολογίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

Θεοδώρα Σκαρτσή, Δασολόγος, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

Θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου.

Περιγραφή

«Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αποτελούν δύο αλληλένδετα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα με σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρωπίνων κοινωνιών.

Ο σχεδιασμός ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών, που εκτείνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστές ως Natura, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων ειδών και της διατήρησης σημαντικών για το οικοσύστημα αλλά και τον άνθρωπο διεργασιών, όπως η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση ή η προστασία από τις πλημμύρες.

Στην Ελλάδα, οι περιοχές Natura καλύπτουν το 27% της χερσαίας και το 19% της θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18% και 9% αντίστοιχα, ενδεικτικό της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, οι περιοχές Natura παραμένουν μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες καθώς από μια μεγάλη μερίδα των τοπικών κοινωνιών θεωρούνται τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη ενώ και η αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία ήταν διαχρονικά από αμήχανη ως εχθρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δύο δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτησή τους, το καθεστώς προστασίας τους να παραμένει ασαφές και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητούμενη.  
Στη συζήτησή μας, θα διερευνήσουμε τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών και τις προκλήσεις στη διαχείριση τους ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους στη διατήρηση των ειδών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αλλά και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας.

Με τη βοήθεια της προσκεκλημένης μας ομιλήτριας, κας Σκαρτσή, θα αναλύσουμε την περίπτωση του δάσους της Δαδιάς – μιας εμβληματικής προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας, κατοικίας μεταξύ άλλων του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, που πήρε δημοσιότητα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών  – προσπαθώντας να αντλήσουμε διδάγματα χρήσιμα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας γενικά και της Λέσβου ειδικότερα.»

https://www.stonisi.gr/post/71298/to-fragma-tsiknia-tha-alloiwsei-ton-ydroviotopo-ths-kallonhs-video-synenteyksi

Διαβάστε επίσης

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης-

Σελίδα φωτογραφίας- Μέρος 1ο

Σελίδα λογοτεχνίας-Μέρος 1ο

Μετάβαση στο περιεχόμενο