Καύση βιβλίων-Κυριάκου Κουκούλα

Με αφορμή τα εξαιρετικά άρθρα του Βασίλη Ψαριανού, που αναδημοσιεύουμε σχετικά με την καύση των βιβλίων, θυμήθηκε και ο Κυριάκος Κουκούλας κάποια παλιά περιστατικά στο χωριό, όταν για παρόμοιους (πολιτικούς ) λόγους ο δάσκαλος, πολιτικός και δημοσιογράφος Μανώλης Βάλλης και ο οδοντίατρος Κλούρας έκαψαν τα βιβλία τους.        Ιγνάτης Ψάνης

.Τα βιβλία ήταν πάντα εύκολος στόχος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία είχε χιλιάδες τόμους βιβλίων. Είναι αλήθεια, ότι κάηκε από τους Ρωμαίους, αλλά έβαλαν το χέρι τους και οι Χριστιανοί και πιο συγκεκριμένα ο επίσκοπος Θεόφιλος. Δυστυχώς και σε νεώτερα χρόνια τα βιβλία και το ανατρεπτικό τους περιεχόμενο έγιναν στόχος φασιστικών και ανελεύθερων καθεστώτων. Στο παρόν άρθρο θα σταθούμε σε δύο περιπτώσεις που έλαβαν χώρα στον Πολιχνίτο.

Ο Μανώλης Βάλλης ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, δάσκαλος, βουλευτής, δημοσιογράφος και εκδότης. Σε μια δύσκολη, ομολογουμένως, εποχή και συγκεκριμένα το 1910 μαζί με τον φίλο του και συγχωριανό Αλβανό Δημήτρη εξέδιδαν τη “Χαραυγή” ένα πρωτοποριακό για την εποχή του περιοδικό και στη συνέχεια το “Εμπρός”, το οποίο αργότερα παραχώρησε στο Κ.Κ.Ε., τα γραφεία του οποίου όχι μόνο έγιναν στόχος φασιστών αλλά πυρπολήθηκαν αρκετές φορές. Παράλληλα, ήταν πρωτεργάτης του δημοτικισμού στη Λέσβο. Μετά την επιστροφή του από μια εξορία στο σπίτι του στο χωριό, όπως μου διηγήθηκε η κ. Αικατερίνη  Χρυσομύτη -Χατζηκομνηνού, και ενώ ήταν αναμμένη η φωτιά για την μπουγάδα παίρνει αρκετά από τα ανατρεπτικά του βιβλία και τα ρίχνει επάνω. Στην ερώτηση της μητέρας του ή της αδελφής του “γιατί Μανώλη;” απάντησε : “Φτάνει που έκαψαν εμένα μην κάψουν και εσάς…”. Γι’ αυτές τις ιδέες του εξορίστηκε και φυλακίστηκε ουκ ολίγες φορές. Άφησε δε, την τελευταία του πνοή φυματικός στο νοσοκομείο Σωτηρία το 1947.

Στο δεύτερο περιστατικό θύμα έπεσαν τα βιβλία που είχε στην κατοχή του ο οδοντίατρος του χωριού μας Κλούρας. Η αναφορά έρχεται από τον οδοντίατρο Σπακουρή Παναγιώτη, όπου είδε έκπληκτος τον Κλούρα να τα ρίχνει και αυτός στην πυρά.

Ας ελπίσουμε, να μην χρειαστεί να κάνουμε και εμείς το ίδιο εν έτει 2024, μιας και η ακροδεξιά όχι μόνο μας δείχνει τα δόντια της, αλλά σε κάποιες χώρες της Ευρώπης είναι ήδη κυβέρνηση, σε άλλη είναι προ των πυλών, ενώ άλλες κυβερνώνται από αυταρχικά καθεστώτα. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί πολίτες ετοιμάζονται να δώσουν νέα θητεία στον πρώην Πρόεδρο τους, ξεχνώντας όσα έγιναν από τους αφηνιασμένους οπαδούς του, όταν κατέλαβαν το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 5ο-

Σελίδα λογοτεχνίας- Μέρος 5ο:«Δρόμος παλιός που αγάπησα…»- Αντώνης Χατζηλάμπρος, Φιλόλογος

Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου-Το “οδοιπορικό” του Ναού από τον Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο