«Τουλίπα»- Το ιστορικό καφενείο Πολιχνίτου-Ευτυχώς που υπάρχει και ο Χρήστος

 

Ιγνάτης Ψάνης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ κας ΛΑΧΟΥΡΗ

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας από την Καλλονή της Λέσβου οι επισκέπτες που σταματούν να ξαποστάσουν και να πιουν έναν καφές βρίσκονται προ εκπλήξεως.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, ανακαλύπτει μικρούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά του νησιού και παρουσιάζει έναν από αυτο

Στον Πολιχνίτο, μέσα στην πυκνή βλάστηση, μια  πρόσοψη τραβά την προσοχή. Καφετέρια- λαογραφικό μουσείο γράφει η πινακίδα έξω από το κατάστημα, που ανήκει στον Χρήστο Τυράνη.

Ένα πλήθος αντικειμένων, το καθένα με το ταμπελάκι του πληροφορεί τον επισκέπτη για την μικρή ιστορία που το συνοδεύει.   «Τουλίπα»-  Το ιστορικό καφενείο Πολιχνίτου

Από την δεκαετία του ΄90 ο κ. Τυρανής άρχισε να μαζεύει όσα άλλοι πετούσαν στους σκουπιδοτενεκές ως άχρηστα και περιττά, αντικείμενα της καθημερινής ζωής του περασμένου αιώνα, ίσως και παλαιότερα.

Ένα πατητήρι ελιάς, το πρώτο χειροκίνητο ελαιοτριβείο στο νησί, βρήκε στέγη στον φιλόξενο χώρο του κ. Τυρανή. Μια παλιά γκαζιέρα που κυκλοφόρησε στο εμπόριο για μαγείρεμα θυμίζει τις δυσκολίες άλλων εποχών.

«Τουλίπα»-  Το ιστορικό καφενείο Πολιχνίτου

Φωτογραφίες ξεχασμένων προσώπων, δίπλα σε πίνακες ζωγραφικής και εργαλεία γεωργικά, που συντροφεύουν μουσικές από κάποιο ξεκούρδιστο παραδοσιακό όργανο, προσπαθούν να αφηγηθούν το παρελθόν σε εκείνους που δεν έχουν παρασυρθεί από τις σύγχρονες σειρήνες.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή

Κάμερα – Live streaming: Βασίλης Τινέλλης

Διαβάστε επίσης

Η ¨Ανάσταση” για τα μπάνια μας…

Στη μνήμη του φίλου και συμφοιτητή μου Γιάννη Σταυρέλλη

Σελίδα φωτογραφίας

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Μετάβαση στο περιεχόμενο