Καρναβαλικός θρίαμβος…

Ιγνάτης Ψάνης

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η εκδήλωση του Καρνάβαλου την Κυριακή. Πλήθος μέγα κατέκλυσε το χωριό μας, που, όπως πολλοί ομολογούν, χρόνια είχαν να δουν.  Ζωντάνεψε το δόλιο χάρη στις ανιδιοτελείς προσπάθειες, το πάθος, τη φαντασία και την αγάπη για τα “χώματά” μας από τον “Μπάλο“, που για άλλη μια φορά τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε, μαζί με όλους όσοι πλαισίωσαν και συνέτρεξαν στην εξαιρετική αυτή προσπάθεια.
 Άντε και του χρόνου, Ιωάννα, Κώστα και λοιποί “αγωνιστές” ακόμα καλύτερα.
 Ακολουθεί το κείμενο, που περιγράφει συνοπτικά την εκδήλωση, πλαισιωμένο από φωτογραφίες των αρμάτων-θεμάτων και του πλήθους, που παρακολούθησε τη μοναδική εκδήλωση.
Θλιβερή η παρουσία του 5ου άρματος ” Η μέρα των νεκρών”. Το χωριό στέλνει το μήνυμά του εντός και εκτός του τόπου του. Αδειάζει και η μόνη περίπτωση να έχει κόσμο είναι να επιστρέψουν οι νεκροί!! Πρόκειται για αυτοσαρκασμό, που τόσο έντονα και παραστατικά μόνο μέσα από μια τέτοια εκδήλωση, σαν το Καρναβάλι γίνεται τόσο τραγικός, να παρελαύνουν οι νεκροί!! ” ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ” ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ;;
Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Αδαλή, που μας απέστειλε το υλικό.

  Ανακοίνωση “Μπάλου

Το 2ο Πολιχνιάτικο καρναβάλι είναι γεγονός!
Και φέτος, ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «ο Μπάλος»μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της περσινής χρονιάς, έφερε το Καρναβάλι στον Πολιχνίτο!!!
Η παρέλαση των εντυπωσιακών αρμάτων ήταν εμπνευσμένη από την επικαιρότητα αλλά φυσικά και από την περιοχή του Πολιχνίτου.
Το καρναβάλι στον Πολιχνίτο αποδείχθηκε μια εκδήλωση ανεπανάληπτης επιτυχίας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Άνθρωποι από όλα τα μέρη του νησιού παρακολούθησαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που χόρευαν και απολάμβαναν τα εντυπωσιακά άρματα που παρελάσανε.

Το Πρώτο άρμα απεικόνιζε τον -«Ο Βασιλιά καρνάβαλο» στη μορφή του Θεού Διόνυσου. το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στις παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων προς τιμήν του Διόνυσου, θεού του κρασιού και των εορτασμών.

Το δεύτερο άρμα εμπνευσμένο από το Bollywood.Το Μπόλυγουντ αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ταινιών στην Ινδία και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Το όνομα αποτελείται από δύο συνθετικά. Το πρώτο είναι το όνομα της πόλης “Bombay” και το δεύτερο είναι το Χόλυγουντ, το κέντρο της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό των ταινιών του Bollywood είναι η υπερβολή σε όλα τα επίπεδα και η πλοκή των ταινιών που παράγονται κινείται σκηνοθετικά στη σφαίρα του μη πραγματικού.

Το Τρίτο άρμα εμπνευσμένο από μια άλλη δεκαετία και ήταν αφιερωμένο στην Disco. Το Disco, ένα μουσικό είδος χορευτικής μουσικής, που εμπεριέχει στοιχεία Funk, Soul μουσικής, Ποπ μουσική και Σάλσα γνώρισε ευρεία αναγνώριση στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980. Βασικό αξεσουάρ της κάθε disco αίθουσας ήταν η περιστρεφόμενη πολυκατοπτρική μπάλα με τον ιδιαίτερο φωτισμό. Το θέμα επιλέχθηκε από τους μαθητές του Λυκείου που συνοδεύουν τη ντισκομπάλα. Εξάλου η συγκεκριμένη διασκέδαση απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στη νεολαία!

Το Τέταρτο άρμα «Γάμος αλά πλάγια» Δε θα μπορούσε φυσικά, να λείψει από το καρναβάλι και ένα θέμα της επικαιρότητας, αυτό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Αφετηρία για τη συζήτηση που άνοιξε σε όλη την κοινωνία υπήρξε ο νόμος που έφερε η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Μια κοινωνία που είναι εθισμένη στο διχασμό, ήταν επόμενο να διχαστεί και σε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα τεράστιο θέμα για το οποίο επιχειρηματολογούν και οι δυο πλευρές. Το ζήτημα ως φαίνεται θα απασχολεί την κοινωνία μας για πολλά ακόμα χρόνια.

 

Το Πέμπτο άρμα αφιερωμένο σε ένα έθιμο του Μεξικού. «Η μέρα των νεκρών» έχει τις ρίζες του στο Μεξικό, στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων, στη Γη. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στους δρόμους για να τιμήσει τους ανθρώπους που έχει χάσει, με εύθυμο τόνο, διηγούμενοι αστείες ιστορίες για τους πεθαμένους του. Έτσι λοιπόν και στον Πολιχνίτο σε λίγο καιρό, λόγω του ότι μειώνεται ολοένα και περισσότερο ο πληθυσμός του, η μόνη ελπίδα να έχουμε κόσμο στο χωριό είναι να επιστρέψουν οι νεκροί του.

Έκτο άρμα αφιερωμένο στο Βυθό. Το άρμα του βυθού είναι θέμα εμπνευσμένο από τον τόπο μας. Η θάλασσα έπαιξε ιστορικά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το μέγεθος του πληθυσμού που ασχολήθηκε με την αλιεία στον τόπο μας είναι τόσο μεγάλο. Σήμερα επιβάλλεται μια νέα προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης του θαλάσσιου πλούτου που διαθέτει ο κόλπος μας. Σημαντικός είναι ο ρόλος όλων των ανθρώπων που ως επάγγελμα είχαν κι έχουν την ενασχόλησή τους με τη θάλασσα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών ώστε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα που διαθέτει ο κόλπος Καλλονής να κληροδοτηθεί και στις επόμενες γενιές.

 

Διαβάστε επίσης

Η ¨Ανάσταση” για τα μπάνια μας…

Στη μνήμη του φίλου και συμφοιτητή μου Γιάννη Σταυρέλλη

Σελίδα φωτογραφίας

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Μετάβαση στο περιεχόμενο