Ίδρυση μη κρατικών Παν/μ/ίων: Υπέρ και Κατά

Ιγνάτης Ψάνης
Τις απόψεις μας για την ίδρυση ξένων πανεπιστημιακών παρατημάτων στη χώρα μας έχουμε ήδη εκθέσει σε προηγούμενο άρθρο. Στη σημερινή σελίδα μας θα αναρτήσουμε τις δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις, αυτή που είναι υπέρ αυτή που είναι κατά της ίδρυσης.
Κατά της ίδρυσης βρήκαμε και αναρτήσαμε τις απόψεις  του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Aιγαίου του κ. Γεωργούλια. σε VIDEO, με τις οποίες, μεταξύ των άλλων,εστιάζει ειδικότερα και στις επιπτώσεις στο Παν/μιο Αιγαίου. 
Υπέρ της ίδρυσης ξένων παρατημάτων, όσο κι αν ψάξαμε, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να βρούμε σε video πανεπιστημιακό αντίστοιχα. Έτσι αναρτήσαμε τις απόψεις του γνωστού πανεπιστημιακού κ. Γ. Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι υπέρ της ίδρυσης ξέρουν πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επειδή πιστεύει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αφενός δεν έχει φοβηθεί τίποτα και αφετέρου οι όροι και οι προϋποθέσεις της ίδρυσής των ξένων παραρτημάτων σ΄αυτά καθώς και η καθιέρωση βαθμολόγησης για την εισαγωγή τους υπόσχονται ένα πολύ καλό καθεστώς λειτουργίας τους. Είναι σαφώς κάθετος κατά των καταλήψεων πανεπιστημιακών χώρων, της αφισορύπανσης και της εν γένει κακής εικόνας, την οποία παρουσιάζουν τα κρατικά Πανεπιστήμια.
 ΑΠΟΨΕΙΣ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τοποθετήθηκε ο  ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα δημόσια ΑΕΙ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. «Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» τόνισε και συμπλήρωσε «θα δούμε εάν θα έρθουν τέτοια πανεπιστήμια, διότι πρέπει να ιδρύσουν αμέσως τρεις σχολές. Πρέπει να έχουν εργαστήρια, να έχουν βιβλιοθήκες, να έχουν μία, αξιολόγηση για πέντε χρόνια. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα και στοιχίζουν πάρα πολύ». Ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας  εξέφρασε τον προβληματισμό μου για το πώς θα γίνεται η αξιολόγησή των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ από τον ΕΦΕΕ κι επισήμανε ότι θα πρέπει να μπουν κριτήρια.  «Εάν λειτουργήσει ο έλεγχος σωστά τότε μην περιμένετε κανέναν κατακλυσμό πανεπιστημίων που θα έρθουν. Αν θα έρθει ένα δύο για να σταθούν στα πόδια τους, θα έχουν να ανταγωνιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο που στην Ελλάδα είναι πολύ δυνατό και μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως, έχοντας διοικήσει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο ως πρύτανης για έξι χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Διερωτήθηκε, ακόμα, «ποια θα είναι τα δίδακτρα που θα βάλουν; Θα διευκολύνουν; »και συμπλήρωσε: «Ήταν σωστό αυτό που έκανε ο υπουργός είπε να περνάνε σε αυτά μέσα από τη βαθμολόγηση, Διότι αλλιώς το μόνο κριτήριο γι αυτά θα ήταν να μπαίνουν με δίδακτρα. Τα καλά πανεπιστήμια και τα μη κερδοσκοπικά, δεν θα έπαιρναν κόσμο μόνο με τα δίδακτρα». Όσον αφορά τις καταλήψεις έκανε λόγο για γάγγραινα. «Μιλάμε για δυνατά πανεπιστήμια με ένα πολύ καλό προσωπικό, με μια καλή εμφάνιση και έρχεται μια κατάληψη από κάποιους, οι οποίοι κατά κανόνα, 95% δεν είναι φοιτητές και μπαίνουν μέσα και βγάζουν μια εικόνα του πανεπιστημίου πλήρους απαξίωσης, ενώ έχεις ένα πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί». «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε αυτές τις καταλήψεις, να αποφύγουμε την αφισορύπανση, να αποφύγουμε κάθε τι που βλάπτει την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει απαξιωθεί ή υποβαθμιστεί από τέτοια φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παιδεία, την εκπαίδευση που δίνει το Πανεπιστήμιο», κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο βέβαια παντού και στην Ευρώπη είναι το κύριο Πανεπιστήμιο. Εκεί που θα πάει ο πολύς ο κόσμος, είναι το έγκυρο πανεπιστήμιο. Και στην Ελλάδα ισχύει απολύτως αυτό. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που έχει καθοριστεί η ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού, μη κρατικού Πανεπιστημίου με όλους αυτούς τους όρους, τις προϋποθέσεις που ευτυχώς έχουν τεθεί, νομίζω ότι θα λειτουργήσει σωστά και δημιουργικά», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.Πηγή: iefimerida.gr UnmuteRemainingεμπρο

ΑΠΟΨΕΙΣ Σ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ

Γεωργούλας: «Το νομοσχέδιο θα έχει αντίκτυπο στο Παν. Αιγαίου & στην τοπική κοινωνία» [Vid]

Μόνο το 5% από τους 37530 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Στατιστικού Ινστιτούτου της UNESCO, ενώ το υπόλοιπο 95% αφορά μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό προκειμένου, όπως έχουν πει οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους, να διασφαλίσουν την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα σύμφωνα με την Eurostat τα άτομα στην Ευρώπη των 27 που φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι το 9,8%.

Συνέντευξη στο «Ε» παραχώρησε ο Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης, Εξωστρέφειας και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, με επίκεντρο το ν/σ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και καταλήψεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ο κ. Γεωργούλας απαντά με επίσημα στατιστικά στοιχεία στα επιχειρήματα που θέλουν να «φεύγει» μερίδα Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό για σπουδές, ενώ επισημαίνει ότι η εφαρμογή του ν/σ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Παν. Αιγαίου, που όπως τα περισσότερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας διακρίνονται στις αξιολογήσεις παγκοσμίως για το παραγόμενο έργο.

https://www.emprosnet.gr/e-tv/georgoylas-to-nomosxedio-tha-exei-antiktypo-sto-pan-aigaiou-stin-topiki-koinonia-vid

Διαβάστε επίσης

Στον αξέχαστο Δάσκαλό μου Φάνη Ι. Κακριδή

Πού πάμε, ρεεε! – Η βία με τα μάτια του Βαγγέλη Χατζημανώλη

Σελίδα Λογοτεχνίας-Μέρος 2ο

Στών Τεμπών… Βαγγέλη Χατζημανώλη

Μετάβαση στο περιεχόμενο