Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τον Τσικνιά;

Ιγνάτης Ψάνης

  • Τα 100 εκατ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί για την υλοποίηση του έργου μεταφέρονται στα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel” στη Θεσσαλία. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ” 6/12/2023
  • Από τις πληροφορίες που αντλούμε από τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού τελευταία ενημερωνόμαστε ότι το πολυδιαφημιζόμενο και προβεβλημένο φαραωνικό έργο του φράγματος στον ποταμό Τσικνιά της Καλλονής απεντάχθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι λόγοι που ακούγονται για την τροπή που πήρε το θέμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι τα χρήματα αυτά, και όχι μόνο, θα διατεθούν για να καλυφθούν οι επιτακτικές και πολύ μεγαλύτερες ανάγκες της Θεσσαλίας.
    Κατόπιν τούτου διερωτόμαστε: «τι μέλλει γενέσθαι;». Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο να επιχειρηθεί η χρηματοδότησή του έργου από άλλον φορέα, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Το έχουμε τονίζουμε επανειλημμένα, η λύση αυτή εξυπηρετεί μόνο την περιοχή της Καλλονής και της Μυτιλήνης. Αλήθεια, πιστεύουμε πως σε κάποια φάση του έργου θα υδροδοτηθεί και η περιοχή μας, χώρια τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν και  στα οποία έχουμε αναφερθεί;
  •   Και η άλλη είναι αυτή που χρόνια τώρα προτείνουμε για την περιοχή μας και η οποία μια εντάσσεται και μια απεντάσσεται από τα σχέδια και τη στρατηγική της Περιφέρειας. Μια πρόταση, που το ίδιο το Υπουργείο είχε προτείνει πριν από χρόνια αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού είχαν υιοθετήσει. Πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστεί φράγμα στην περιοχή μας. –Έχουμε ένα πολύ μεγάλο κάμπο, που εκτείνεται από την Αγία Τριάδα ως τα Θέρμα και από τον Άη Νικόλα ίσαμε τα βουνά του Ξηρόκαμπου, αριστερά όπως μπαίνουμε στο χωριό. Αν αξιοποιηθεί, και μόνο με την επιχείρηση νερού μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα αλλάξει η μορφή της περιοχής μας.
    -Για τη λειτουργία των Θερμοπηγών, στην οποία σύντομα ελπίζουμε καθώς και του Σταδίου, όποτε ολοκληρωθεί, θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες νερού.
    -Το Στάδιο, όποτε ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του, θα απαιτήσει πολύ μεγάλες ποσότητες, λόγω του χλοοτάπητα.
    -‘Ηδη η περιοχή μας έχει συχνές διακοπές νερού, αφού δεν επαρκεί για τις ανάγκες της. Τις πηγές Βουλέλλη τις έχουμε στραγγίξει.
    -Λόγω της αλλαγής του κλίματος, τα φράγματα θα μπορούν να συσσωρεύουν ευκολότερα το νερό.
    – Και από οικονομική πλευρά είναι πολύ πιο οικονομικά από τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που θα ξοδεύονταν για τον Τσικνιά, ένα έργο για το οποίο εκφράστηκαν από επιφυλάξεις μέχρι και απαγορεύσεις.

    Περάσαμε παραπάνω από  δέκα χρόνια που ασχολούμαστε, ειδικοί επιστήμονες, αυτοδιοικητικοί, πολιτευτές, Σύλλογοι, πολίτες, με το… αναζητούμενο  φράγμα αλλά δυστυχώς τίποτα.

  • ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ, κε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ-ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

Διαβάστε επίσης

Νερό: Ψήφισμα Τοπικού Συμβουλίου Πολιχνίτου

Λεσβιακά έθιμα – Μέρος 2ο- Λαμπρουβδουμάδα-Δίστιχα κούνιας

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μετάβαση στο περιεχόμενο