Θα μας αλλάξουν τα φώτα!

Ιγνάτης Ψάνης
Την Κυριακή το μεσημέρι, 11/2, παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση του ANT μία εξαιρετική συζήτηση με καλεσμένους τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ζερεφό και τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με θέμα την κλιματική κρίση.
Υποστηρίχθηκε και από τους δύο πως η Ελλάδα  βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μάλιστα ο κ. Ζερεφός εξέφρασε την πρόβλεψη ότι έως το 2030 η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 80% της απαιτούμενης ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Όμως, εκφράστηκε η άποψη ότι το οικονομικό βάρος των επενδύσεων αυτών, που πράγματι είναι πολύ μεγάλο, δεν θα πρέπει να το αναλάβει ο καταναλωτής προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνονται και στο άρθρο του Γιώργου Συκά που ακολουθεί, με τίτλο” θα μας αλλάξουν τα φώτα…”, με αφορμή την εγκατάσταση 153 ανεμογεννητριών στη Βόρεια Λέσβο, στο οποίο αναφέρονται  και οι γενικότερες επιπτώσεις της εγκατάστασης αυτής. Από όσα εμείς, οι μη ειδήμονες, καταλαβαίνουμε, πρόκειται για μια κατά πολύ δυσανάλογη ως προς την έκταση που θα καταλάβει αυτή στο νησί και δυσανάλογη  ως προς την υπεραπόδοση της ενέργειας που το νησί χρειάζεται και η οποία θα εξάγεται.
Εμείς ελπίζουμε, σε κάθε περίπτωση, λόγω των ανεμογεννητριών να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα των βοσκών, που τα βουνά είναι το σπίτι τους. Επίσης τη μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας, που αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό παρόντος και μέλλοντος,  να μην τη στερηθεί η Παιδεία και η Υγεία μας.

Θα μας αλλάξουν τα φώτα…

Μία κίνηση πολιτών έχει λάβει χώρα στη Δυτική Λέσβο τον τελευταίο καιρό με όνομα «Κίνηση για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», η οποία προσπαθεί να ενημερώσει για τη χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρέπει να επισημανθεί η πρωτοβουλία τους, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει το νέο μεγάλο πρόβλημα (μαζί με τη Βάστρια) που θα αντιμετωπίσει ο λαός του νησιού μας.

Πρόβλημα όχι γιατί οι ΑΠΕ είναι εγγενώς κάτι αρνητικό, αλλά γιατί ο τρόπος ανάπτυξης τους μπορεί να είναι καταστροφικός. Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε και η αείμνηστη καθηγήτρια κα. Ελ. Καπετανάκη-Μπριασούλη, «τα μεγέθη του έργου είναι ιλιγγιώδη». Η συνολικής ισχύς ανέρχεται στα 30 G MW, 10 νέα αιολικά πάρκα σχεδιάστηκαν με 153 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η κάθε μια και βάρους 231 τόνων με ύψος πυλώνα 78 μ. και 45 μ πτερύγιο (όσο μια πολυκατοικία-ουρανοξύστης 40 ορόφων). Η έκταση που αυτές θα καταλαμβάνουν είναι 28,50 km2 χωρίς να περιλαμβάνονται τα συνοδευτικά έργα εκσκαφών για την διάνοιξη των εργοταξιακών οδών. Οι τρισδιάστατες εικόνες είναι αποκαλυπτικές για τις επιπτώσεις του έργου.*

Οι επιπτώσεις κατατάσσονται ως εξής: 1. καταπόνηση του εδάφους, 2. εξάντληση των περιορισμένων υδάτινων πόρων, 3. σοβαρή αλλοίωση του τοπίου, 4. Μείωση της ορνιθοπανίδας, 5. πιέσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της υποβάθμισης των εδαφικών, υδατικών και βιοτικών πόρων, 6. πιέσεις στην τουριστική δραστηριότητα. Παράλληλα πρέπει να καταγραφεί και η εμπειρία από τα «νεκροταφεία» που δημιουργούνται με τη χρήση των ανεμογεννητριών τέτοιων μεγεθών μετά την πάροδο 20-25 ετών και την εγκατάλειψή τους στους ορεινούς όγκους.

Ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει επίσης είναι ότι οι ενεργειακές ανάγκες (για το 2022 63,25 MW) του νησιού μας είναι κατά πολύ μικρότερες από τις δυνατότητες που έχει το εν λόγω γιγαντιαίο έργο. Η διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα είναι απαραίτητη για αυτό και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2029 (σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ). Όπως επίσης είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση και επιδοτούνται στη ουσία από τους καταναλωτές. Το πιο πιθανό είναι λοιπόν τη διασύνδεση να την πληρώσουμε εμείς, όπως και την ιδιαίτερα ακριβή συντήρηση της, ενώ το έργο θα είναι ουσιαστικά απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής να αντιμετωπίζεται το ρεύμα σαν προϊόν και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Από τη μία μεριά η πλευρά της κατανάλωσης να σε αναγκάζεις να το πληρώνεις πανάκριβα (σε όλα τα χρώματα), και από την πλευρά της παραγωγής να καταστρέφει πόρους, παραγωγή και τόπους.

*Οι εικόνες είναι επεξεργασμένες από τον Νίκο Χρυσάφη.

Συκάς Γιώργος,

Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Διαβάστε επίσης

Νερό: Ψήφισμα Τοπικού Συμβουλίου Πολιχνίτου

Λεσβιακά έθιμα – Μέρος 2ο- Λαμπρουβδουμάδα-Δίστιχα κούνιας

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μετάβαση στο περιεχόμενο