Αγροτικές εξεγέρσεις: Ευρώπη, Ελλάδα, Αγία Παρασκευή

Ένα ντόμινο αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις μέρες. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι λάθη, παραλήψεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έλλειψη ενός βιώσιμου ευρωπαϊκού στρατηγικού σχεδιασμού, έβγαλαν τον αγροτικό κόσμο από το χωράφια στου δρόμους. Στη χώρα μας τα προβλήματα των αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο πιεστικά για αυτό και οι λύσεις που θα προτείνει η Κυβέρνηση την ερχόμενη Τρίτη πρέπει να είναι πειστικές και να εξασφαλίζουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού κόσμου.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αγροτικών αναταράξεων μπήκε και το νησί μας .Οι αγρότες μας ζητούν ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με νέα δυναμική κινητοποίηση

“Την αγανάκτηση τους για την οικονομική δυσπραγία που βιώνουν εξέφρασαν αγρότες και αγρότισσες της Λέσβου, που σήμερα πραγματοποίησαν για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία.

Η συγκέντρωση των αγροτών με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους, αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του νησιού στον κόμβο της Αγίας Παρασκευής, όπου από τις 12:00- 2:00 το μεσημέρι έκλειναν ανά τακτά διαστήματα για λίγα λεπτά το κεντρικό οδικό δίκτυο Καλλονής- Μυτιλήνης, ενώ ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλλονής.

Τα αιτήματα:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, και για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Θέλουμε ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

  • Η δακοκτονία να γίνετε από την Περιφέρεια με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. 

  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. 

  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.”

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

To φράγμα Τσικνιά «θα αλλοιώσει τον υδροβιότοπο της Καλλονής»

Πτηνοτροφεία Πολιχνίτου -Κατεβάζουν ρολά μετά από μισό αιώνα!!

Ημερίδα ιαματικού τουρισμού 20 Απριλίου στη Μυτιλήνη

Ο τελευταίος νεκρός του Λεσβιακού Αντάρτικου

While viewing the website, tap in the menu bar. Scroll down the list of options, then tap Add to Home Screen.
Use Safari for a better experience.
Μετάβαση στο περιεχόμενο