Έρχεται Μονάδα Ψυχικής Υγείας στον Πολιχνίτο

Από το Δήμο Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Θα στεγαστεί στο πρώην ΚΑΠΗ και Γυμνάσιο του Πολιχνίτου

 Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2024

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει την πρόθεσή του να ιδρύσει Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο κτήριο του πρώην ΚΑΠΗ και Γυμνασίου Πολιχνίτου.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος υπέγραψε Προγραμματική Συμφωνία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με σκοπό την διεκδίκηση ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ψυχικής Υγείας και συγκεκριμένα ενός Οικοτροφείου τύπου Α3, με σκοπό την δωρεάν ολιστική υποστήριξη ατόμων με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Η διεκδίκηση γίνεται στο πλαίσιο της σχετικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την επιλογή Φορέων Λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Η Μονάδα θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή, δεδομένου ότι:

θα εξασφαλιστεί η πλήρης και ουσιαστική ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και (επαν)ένταξη των ωφελούμενων στην κοινότητα

  • θα εξυπηρετηθούν οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες της περιοχής
  • θα ωφεληθεί η περιοχή από πολλές και ποικίλες δράσεις αγωγής της κοινότητας
  • η λειτουργική διασύνδεση με το Οικοτροφείο θα ενισχύσει το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας της περιοχής
  • θα υλοποιηθούν από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης και προαγωγής της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
  • Ειδικότερα:

Επίκεντρο της λειτουργίας της Μονάδας, θα είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή.

Μέσω της λειτουργίας ενός τέτοιου Οικοτροφείου θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στους ωφελούμενους του Οικοτροφείου, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και άλλες ειδικότητες) με γνώμονα την εξασφάλιση της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και (επαν)ένταξης τους στην κοινότητα.
Σκοπός του Οικοτροφείου είναι να παρέχει υπηρεσίες κατά τρόπο ώστε να επωφελείται όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός εξυπηρετούμενων (άτομα, οικογένειες, κοινότητα) και να παρέχονται οι δυνατότητες στα άτομα με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές να επιτύχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα.

Βασική δράση επίσης θα αποτελούν προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου και την προαγωγή της ψυχικής υγείας εν γένει.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε σχετικά:«Δεν είναι η στιγμή να συζητήσουμε το γιατί σπουδαία κτήρια του κράτους στα χωριά μας, ακόμα και προσφάτως ανακαινισμένα, παλεύουν σήμερα με τη φθορά, λειτουργώντας στην καλύτερη των περιπτώσεων ως αποθηκευτικοί χώροι. Εμείς αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε πρόγραμμα που μπορεί να συμβάλλει στην αξιοποίηση της περιουσίας μας, διεκδικούμε σήμερα με την Υπογραφή Σύμβασης με την ΙΑΣΙΣ, τη δημιουργία μίας κορυφαίας δομής ψυχικής υγείας στην περιοχή μας, με δωρεάν υπηρεσίες και σε τομείς που αυτές είναι γενικά πανάκριβες. Θεωρώ ότι σήμερα βάζουμε ένα σημαντικό θεμέλιο λίθο για να προσφέρουμε στην κοινωνία κάτι που μπορεί να ξεπερνά τις δυνατότητες αυτών που μπορεί να δώσει στους πολίτες ένας Δήμος»

Λίγα λόγια για την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

Η ΑμΚΕ «ΙΑΣΙΣ» (https://www.iasismed.eu/), δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, λειτουργεί επί δεκαεννιά (19) συναπτά έτη, έχει αναπτύξει και λειτουργεί πολυάριθμες Μονάδες Ψυχικής Υγείας μεταξύ των οποίων 6 Οικοτροφεία, 3 Μονάδες Βραχείας Παραμονής, 2 Προστατευμένα Διαμερίσματα, 3 Κέντρα Ημέρας, 2 Κινητές Μονάδες κ.α., έχει υποστηρίξει και υποστηρίζει μεγάλο αριθμό ατόμων με ψυχικές διαταραχές, έχει υλοποιήσει δράσεις σε πανελλαδική εμβέλεια με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας, διαθέτει πολυάριθμες πιστοποιήσεις διεθνών προτύπων ποιότητας και έχει βραβευτεί για τη δράση της.

 

Διαβάστε επίσης

Η ¨Ανάσταση” για τα μπάνια μας…

Στη μνήμη του φίλου και συμφοιτητή μου Γιάννη Σταυρέλλη

Σελίδα φωτογραφίας

Μαρία Γιατρέλη, φιλόλογος-Μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια Μελισσάνθη

Μετάβαση στο περιεχόμενο