Ν. Σηφουνάκης-Ν. Ζούρος: 30 χρόνια η καρδιά και η ψυχή του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου

21 Σεπτεμβρίου 1999: Ο Ζυλ Ντασσέν πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής με το ιστορικό δημιουργίας του μουσείο. ΟΝ. Σηφουνάκης, η καρδιά του Μουσείου

Ο Νίκος Ζούρος, η ψυχή του Μουσείου

Σηφουνάκης, ο θεμελιωτής του Μουσείου: «Αν το ήμισυ της επιτυχίας ήταν η δημιουργία του, το άλλο μισό ήταν ο Νικόλας Ζούρος»

Πλήθος επισήμων, επωνύμων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του εκπαιδευτικού και πανεπιστημιακού χώρου, των τοπικών συλλόγων  της Λέσβου, εκπρόσωποι επαγγελματικών χώρων, φίλοι του Μουσείου, κάτοικοι του Σιγρίου, με αφορμή την κοπή της πίτας για το νέο έτος, συγκεντρώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου σε ένα κατάμεστο Μουσείο, το οποίο γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Έγινε ο απολογισμός δράσεων για το έτος 2023 και προγραμματισμός δραστηριοτήτων για το 2024.
Στον ιστότοπό μας το Μουσείο βρίσκει άλλον έναν καλό φίλο, ο οποίος φροντίζει ανελλιπώς να προβάλλει τις αξιόλογες δράσεις του και να εξάρει τις κάθε λογικής πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, προκειμένου να διευρύνει το κύκλο των ενδιαφερόντων του και να έλκει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.
Το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου είναι μια μοναδική για την Ελλάδα περίπτωση γεωλογικού φαινομένου το οποίο με την ουσιαστική πρωτοβουλία του Νίκου Σηφουνάκη και του Νίκου Ζούρου αναδείχθηκε και προβλήθηκε μέσα αλλά και έξω από τη χώρα. Εκτός του γεωλογικού του ενδιαφέροντος λειτουργεί και ως χώρος προστιθέμενης οικονομικής αξίας στο νησί.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος χαρακτήρισε το Μουσείο «σημείο αναφοράς» για τον τόπο, σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Αναφέρθηκε στην προσφορά του Μουσείου στην περιοχή και στον οραματιστή της ίδρυσής του τον Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη. Όπως τόνισε το Μουσείο είναι ένας πολύτιμος θεσμός που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, που διαχειρίζεται και αναδεικνύει συνεχώς την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, η οποία είναι κομμάτι του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, και προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς και ανακοίνωσε την έναρξη νέων συνεργασιών και κοινών δράσεων και εκδηλώσεων με το Μουσείο.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας συνεχάρη το Μουσείο για την τριαντάχρονη διαδρομή του και τις δράσεις που πραγματοποιεί και αναφέρθηκε στην πρόθεση συνεργασίας για την ανάδειξη θέσεων απολιθωμάτων στο Δήμο Μυτιλήνης.
Ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου και την ίδρυση του Οργανισμού του Μουσείου το 1994 και σημείωσε ότι προκειμένου η πολιτική να παράξει έργο αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως το παράδειγμα του Μουσείου, πρέπει να λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις με όραμα, πολλές φορές κόντρα στη γραφειοκρατία του δημοσίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής συνεχάρη το Μουσείο για το έργο του που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και στη προηγούμενη περίοδο, έτσι και στη νέα προγραμματική περίοδο θα συμπαρασταθεί για την υλοποίηση των έργων του Μουσείου και ότι άλλο χρειαστεί.

 

Διαβάστε επίσης

Νερό: Ψήφισμα Τοπικού Συμβουλίου Πολιχνίτου

Λεσβιακά έθιμα – Μέρος 2ο- Λαμπρουβδουμάδα-Δίστιχα κούνιας

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μετάβαση στο περιεχόμενο