Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης- Παρουσίαση, video
Πολιτισμικό και πρωτίστως εθνικό χρέος αποτελεί η επίσκεψή μας στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, ένα Μουσείο, που επάξια διεκδικεί θέση ισότιμη των μεγάλων Μουσείων. Σε όσους δεν μπόρεσαν να το επισκεφθούν για διάφορους λόγους, δίνουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το γνωρίσουν και να περιηγηθούν σ’ αυτό με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Πανόραμα Πολιχνίτου
Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα του λόφου βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του.
Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή. Στο ισόγειο, η «Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης» φιλοξενεί ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Στον πρώτο όροφο, στο ανατολικό και νότιο τμήμα του, στην «Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων», βρήκαν τη θέση τους τα μεγαλοπρεπή γλυπτά που κοσμούσαν τους πρώτους μεγάλους ναούς της Ακρόπολης, αλλά και τα αφιερώματα των πιστών, όπως ήταν οι Κόρες, οι ιππείς, οι γραφείς, τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, οι ανδρικές μορφές, τα μαρμάρινα ανάγλυφα, τα μικρά χάλκινα και πήλινα αφιερώματα.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα κορυφώνεται στο τρίτο επίπεδο, στην «Αίθουσα του Παρθενώνα». Περιμετρικά των εξωτερικών τοίχων της είναι τοποθετημένοι, για πρώτη φορά σε συνεχή σειρά, οι ανάγλυφοι λίθοι της ζωφόρου, που απεικονίζουν την πομπή των Παναθηναίων. Ανάμεσα στους χαλύβδινους κίονες, που έχουν τον αριθμό των κιόνων του Παρθενώνα, αναρτήθηκαν οι μετόπες, οι πλάκες με τις ανάγλυφες, μυθολογικές παραστάσεις. Oι υπερφυσικές μορφές των δύο αετωμάτων τοποθετήθηκαν σε βάθρα στα ανατολικά και δυτικά. Το ανατολικό αέτωμα εικονίζει τη γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία και το δυτικό την έριδα μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα.
Μετά την «Αίθουσα του Παρθενώνα», ο επισκέπτης επιστρέφει και πάλι στο πρώτο επίπεδο, όπου αναπτύσσονται οι ενότητες των Προπυλαίων, του Ναού της Αθηνάς Νίκης και του Ερεχθείου. Ακολουθούν περίοπτα γλυπτά της κλασικής εποχής, αντίγραφα των αυτοκρατορικών χρόνων, αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., ανάγλυφα βάθρα αγαλμάτων και πορτραίτα και, ως επίλογος, επιλεγμένα έργα του τέλους της αρχαιότητας και των αρχών της βυζαντινής περιόδου.
https://www.visitgreece.gr/el/experiences/culture/museums/acropolis-museum/