Τι σημαίνει χορήγηση 7ημερης βίζας στους Τούρκους πολίτες

Ιγνάτης Ψάνης

Πολύς λόγος έγινε πρόσφατα με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν για τη συμφωνία χορήγησης βίζας επτά ημερών στους Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Νησιά ταλαιπωρημένα κυρίως από το μεταναστευτικό, σημαιοφόρος το νησί μας, αλλά και νησιά που έχουν την ανάγκη της οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης από ένα πληθυσμό πολύ κοντινό, πολυπληθή και με τον οποίο λίγο τακιμιάζουμε από πολλές πλευρές. Οι δυο λαοί, ακόμα και στη μεγάλη κρίση που περάσαμε βρίσκαν τον τρόπο να επικοινωνούν και να συνεννοούνται. Τελικά η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο χωρών, απλοποιεί και διευκολύνει  και πολλαπλασιάζει την επισκεψιμότητα των Τούρκων πολιτών.

Σημειώνεται πως Κάλυμνος, Λήμνος, Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο, είναι  στα οποία οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ταχείας χορήγησης βίζας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας. Ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε: “Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία”.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» είπε για τη συμφωνία ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά”.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως  δηλώνει ο Υπουργός: «Η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει πχ να πάει στην Χίο και δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο μας στην Άγκυρα ή την Σμύρνη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες (πχ συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν). Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό την βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας”

Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο ενώ δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού και έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία των δύο λαών.

.

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε επίσης

Νερό: Ψήφισμα Τοπικού Συμβουλίου Πολιχνίτου

Λεσβιακά έθιμα – Μέρος 2ο- Λαμπρουβδουμάδα-Δίστιχα κούνιας

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 4ο

Λεσβιακό Πάσχα-1ο Μέρος

Μετάβαση στο περιεχόμενο