Αποχαιρετώντας τον Νίκο

 

Αγαπητέ Νίκο

Πολύ μεγάλη η θλίψη μας, που δυστυχώς θα μιλάμε για σένα σε χρόνο παρελθοντικό. Πέρασες στην “άλλη διάσταση” πρόωρα, σε χρόνο που δικαιωματικά θα συνέχιζες  και θα καμάρωνες τη  επιτυχημένη και ευτυχισμένη  οικογένεια, τον γιο σου τον Στρατή, τη κόρη σου τη Γιασεμή, το εγγονάκι. Μια οικογένεια γεμάτη με πολλή στοργή και αγάπη  με τη αγαπημένη σου σύζυγο, τη Στέλλα. Σε χρόνο που  με την επιστημονική σου επάρκεια, εμπειρία και καταξίωση  θα μπορούσες να συνεχίσεις να  διαδραματίσεις ένα πολύ σοβαρό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της επιστήμης και της χώρας.

Αγαπητέ Νίκο, οι χωριανοί  σε γνωρίσαμε καλά, γιατί ήσουν κοινωνικός (με την ευρύτερη έννοια και του πολιτικού), προσηνής με όλους. Οι διακρίσεις και τα αξιώματα που με την αξία σου αποκόμισες και την επιστήμη και στην πολιτική, με τη συστηματική και πολλή δουλειά σου, δε σε κατέταξαν σε καμιά ελίτ. Χαιρόσουν τη συντροφιά και την παρέα καθενός, ανεξάρτητα από μόρφωση και κοινωνική τάξη. Ήσουν πάντα καλά ενημερωμένος και για τους ανθρώπους και για τα πράγματα του χωριού. Συμμετείχες όσο και όποτε οι υποχρεώσεις σου το επέτρεπαν στον Σύλλογο της Αθήνας. Ήρεμος, νηφάλιος, ψύχραιμος έδινες άλλο περιεχόμενο στις συζητήσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο, χωρίς επιδείξεις και αυτοπροβολή. Σε ενοχλούσαν οι στείρες αντιπαραθέσεις, φρόντιζες να ρίχνεις σκάλες, να μονιάζεις τους ανθρώπους.

Είσαι και πρότυπο, Νίκο, για τα νέα παιδιά. Ένα παιδάκι από τον Πολιχνίτο, γιος αγρότη, γεννημένο το 1956 που ξεκινά από το Α’ Δημοτικό Σχολείο του Πολιχνίτου, τελειώνει τις εγκύκλιες σπουδές του στο νησί και κυνηγά το όνειρό του και πετυχαίνει. Αποφοιτάς από το Μαθηματικό της Αθήνας, ξενιτεύεσαι, γίνεσαι λέκτορας στο Ohio State University Columbuς και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο HOFSTRA University της Νέας Υόρκης. Εργάζεσαι στην Αμερική και επαναπατρίζεσαι διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης ως υψηλόβαθμο στέλεχος Οικονομικών Δομών στη χώρα μας και ως  Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Παράλληλα, σε συγκινεί και σε ενδιαφέρει η πολιτική και προσφέρεις τις υπηρεσίες σου ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ. Χορταστικό,  παραγωγικό και δημιουργικό το πέρασμά σου στη ζωή.

Αγαπητέ Νίκο, θα λείψεις από τους δικούς σου, αλλά θα λείψεις και από εμάς, που κάθε καλοκαίρι θα σε αναζητούμε στη Σκάλα, με εκείνο τα βαρύ και σκεφτικό περπάτημά. Το γλυκό, μειλίχιο και αγνό, ανεπιτήδευτο, σχεδόν παιδικό, χαρακτηριστικό σου χαμόγελο.

Καλό Παράδεισο, αγαπητέ μας φίλε Νίκο.

Κουράγιο στους δικούς σου, για να σηκώσουν το βαρύ φορτίο του πένθους και της οδύνης.

Ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει

Στέλλα, Στρατή, Γιασεμή, λοιποί συγγενείς, δεχτείτε μέσα από την καρδιά μας τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Πανόραμα Πολιχνίτου

Δυστυχώς, και η δική μας οικογένεια πρέπει να αποχαιρετήσει για πάντα την αγαπημένη μας θεία Τούλα Σαντή, που αδόκητα την Παρασκευή το βράδυ ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Ιγνάτης Ψάνης

 

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Το μαύρο πανώ της Βρίσας

Πολιχνίτος: Ένα χωριό-ανοιχτό μουσείο στα νοτιοδυτικά της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο