Και άλλες δύο ευχάριστες ειδήσεις από Παν/μια Αιγαίου και Δ. Αττικής

Πανόραμα Πολιχνίτου

1η-Διεθνής η πρωτοποριακή τεχνική εντοπισμού πλαστικού στη θάλασσα

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να είναι ένα περιφερειακό Πανεπιστημιακό Ιδρυμα, όμως συνεχώς μας εκπλήσσει. Η καταξιωμένη ακαδημαϊκή του κοινότητα, η όρεξη και το μεράκι των Δασκάλων του για διδασκαλία και έρευνα, η πολύ καλή θέση που κατέχει επάξια  στην αξιολόγηση όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο ακαδημαϊκό  χώρο, οι συνεχείς και πολυσχιδείς δράσεις του, το φέρνουν συχνά στο προσκήνιο. Έτσι έγινε και πρόσφατα με μια εξαιρετική επιτυχία διεθνών διαστάσεων, που μπορεί να μην έλυσε εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της ανίχνευσης του πλαστικού στις θάλασσες και στους ωκεανούς, ωστόσο αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά από πέντε και παραπάνω χρόνια ερευνών και πειραμάτων, με την επικουρία υψηλού επιπέδου σύγχρονη τεχνολογία ακούμε τα αποτελέσματα από τον κ. Κώστα Τοπουζέλη, Επίκουρο Καθηγητή του Παν/μίου Αιγαίου, ο οποίος ηγείται της ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης και συμμετείχε στη μελέτη: «Τα θαλάσσια πλαστικά αναγνωρίζονται ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε ευελπιστούμε να αποτελέσει έναν ακρογωνιαίο λίθο για τον εντοπισμό τους μέσω δορυφόρων αλλά και μέσω drone. Ωστόσο, σημαντική πρόοδος θα είναι η μείωση της χρήσης πλαστικών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Να τονίσουμε ότι η μέθοδος αναγνωρίζει την ρύπανση από πλαστικό στις ακτές και να ταξινομεί τα είδη των απορριμμάτων καθώς και την πυκνότητα στην οποία τα συναντάμε. Η εφαρμογή αυτή βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στη Σεβίλλη της Ισπανίας κατά την Ευρωπαϊκή εβδομάδα διαστήματος.

Στο video ακολουθεί η βράβευση

Πηγή του video: sto nisi

2η-Μια ημερίδα με τοπικό ενδιαφέρον

Πηγή:vatera.gr Δημοσιεύθηκε την  από Stratis

Πραγματοποιείται επιστημoνική ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα “Αλυκές και Πολιτιστικός Τουρισμός : Μεσσολόγγι & Δ .Λέσβος ”Συμμετέχουν αξιόλογοι επιστήμονες ως ομιλητές με επιστημονική υπεύθυνη την Μαρία Μανώλα αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού.24/11/23 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πα. Δ.Α στην Πανεπιστημιούπολη 1.Αγιου Συρίδωνος καί Δημητσάνας Αιγάλεω. Μετρό Αγία Μαρίνα. Είσοδος δωρεάν. Παράλληλη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με σχετικό θέμα. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πρώτο Σχόλιο από Πανόραμα Πολιχνίτου: Δυστυχώς, για σοβαρούς λόγους θα απουσιάζουμε από την εκδήλωση αυτή. Όμως, θα συγκεντρώσουμε όσες πληροφορίες μπορούμε. Και το κυριότερο για μας : θέλουμε να δούμε, αρχικά, αν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή εκδήλωση που θα περιοριστεί σε τέσσερεις τοίχους (ημερίδα λόγων) και στη συνέχεια αν θα οργανωθούν και θα προγραμματιστούν κάποιες δράσεις από τις οποίες θέλουμε να δούμε κατά πόσον θα ωφεληθεί και το χωριό μας. Νομίζουμε ότι  είναι ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κτισμάτων της Αλυκής π.χ. του Μουσείου, να οργανωθεί η επισκεψιμότητά της και να  προβληθεί στη συνέχεια, γεγονός που θα ενταχθεί στη γενικότερη προβολή της Σκάλας μας.

Δεύτερο σχόλιο:   Πριν δέκα χρόνια πραγματοποιήθηκε στο νησί μας επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δ. Βουνάτσου η Συνέλευση των Αλυκών Α. Ε. Σ΄αυτήν, λοιπόν, ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων είπε:

“… το νησί μας διαθέτει δυο από τις μεγαλύτερες Αλυκές της χώρας, οι δυο τ. Δήμοι και ο διάδοχος τους Δήμος Λέσβου, διαθέτουν σημαντικό αριθμό μετοχών του κεφαλαίου της Εταιρείας. Ο κ. Βουνάτσος, τόνισε…  τη συνέχιση της ανοδικής οικονομικής πορείας της δραστηριότητας των Ελληνικών Αλυκών, οι οποίες αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο, ώστε και από το μέρισμα να προκύψει οικονομικό όφελος για το Δήμο μας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «SALT», που αφορά στην ανάδειξη των Αλυκών ως Οικοτουριστικών περιοχών, στο οποίο μετέχει ο Δήμος Λέσβου, μαζί με τους Δήμους Λάρνακας Κύπρου και Αγίου Νικολάου Κρήτης, ύψους 300.000 Ευρώ περίπου, για το οποίο ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Αλυκών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατεύθυνση της δυνατότητας κοινής συνοδοιπορίας και συντονισμού των αναπτυξιακών προοπτικών του δικού της επενδυτικού προγραμματισμού.”

Δεν νομίζουμε ότι ο Πολιχνίτος λόγω της Αλυκής του αξιοποιήθηκε οικοτουριστικά, όπως προέβλεπε η Συνέλευση του Νοέμβρη του 2013. Άλλες περιοχές ίσως… Για να δούμε τι θα μας προκύψει από τη συζήτηση για  τον πολιτιστικό τουρισμό; ΙΔΩΜΕΝ…. Εξάλλου είναι ένα θέμα που θα θέλαμε να το φιλοξενήσουμε και στον δικό μας τον ιστότοπο, τον πολιτιστικό τουρισμό από τις αλυκές.

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 5ο-

Σελίδα λογοτεχνίας- Μέρος 5ο:«Δρόμος παλιός που αγάπησα…»- Αντώνης Χατζηλάμπρος, Φιλόλογος

Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου-Το “οδοιπορικό” του Ναού από τον Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο