Παναιγιακή εκδήλωση για την ΥΓΕΙΑ
Ιγνάτης Ψάνης
Όσο πίσω και να πάω τη μνήμη μου, δυστυχώς, δεν θυμάμαι καμία χρονική περίοδο κατά την οποία τα ζωτικής σημασίας θέματα της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ να βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση που να θεωρήσει κάνεις πώς λειτουργούσαν σε επίπεδο ισορροπίας, ανταπόκρισης στις ανάγκες της εκάστοτε κοινότητας και εν πάση περιπτώσει ενταγμένα σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς είχαμε κάποιες πρόσκαιρες εξάρσεις βελτίωσης, οι οποίες όμως άλλοτε υπονομεύονταν, άλλοτε ατονούσαν, άλλοτε παραγκωνίζονταν και άλλοτε εγκαταλείπονταν στη μέση για πολλούς και διάφορους λόγους, πότε πολιτικούς, πότε οικονομικούς πότε και για τους δυο.Και οι δύο βασικοί αυτοί κοινωνικοί θεσμοί δεν έτυχαν της προσοχής ούτε και όταν το χρήμα έρρεε και το οποίο, δυστυχώς, χανόταν στους διαδρόμους και στις διαδρομές.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν ακολούθησαν το δύο “χρειαζούμενα και το ένα” αχρείαστο” μνημόνιο. Εμείς πιστεύουμε ότι και τα τρία μνημόνια ήταν απολύτως αχρείαστα, υποθήκευσαν το μέλλον της πατρίδας και της γενιάς που της έμελλε να βρεθεί αυτά τα χρόνια. Και η απογοήτευση είναι ότι όχι μόνο κανείς δε τιμωρήθηκε γι’ αυτό το εθνικό έγκλημα αλλά ούτε καν μια συγνώμη δεν ακούσαμε ποτέ από κανένα, όπως ακριβώς συνέβη και με την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Βλέπετε οι πολιτικοί δεν σφάλλουν ποτέ! Η τιμωρία τους, λέει, είναι ότι θα τους αποπέμψει ο λαός, προσωρινά βέβαια, για να επανέλθουν μετά από χρόνια πάλι “εν τιμή και δόξη”.
Μακρηγορήσαμε κάπως και ξεφύγαμε από το κεντρικό θέμα μας, την ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Βρεθήκαμε, λοιπόν, και εμείς στη διαμαρτυρία της Δευτέρας στις 6ης Οκτώβρη, μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, για να συμπαρασταθούμε στα απολύτως δίκαια αιτήματα όλων των νησιωτών του Αιγαίου. Προετοιμαστήκαμε για μια προαναγγελθείσα παναιγιακή κινητοποίηση. Στη συνέχεια διαβάσαμε και τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού μας. Έχουμε. όμως ορισμένες σοβαρές παρατηρήσεις και εντάσεις. που ίσως θεωρηθούν απλοϊκές ή ρομαντικές ή ίσως και ανεφάρμοστες, γιατί κινούνται, κατά πολλούς, αντίθετα με τα πολιτικά – κοινωνικά ειωθότα, ήθη και έθιμα.
-Πρώτα πρώτα σε μια παναιγιακή συγκέντρωση δεν περιμένεις να συγκεντρώνονται, σε έκταση ενός τετραγώνου, εκατό πενήντα-διακόσια άτομα.
-Έπειτα, μόνο η Λέσβος πρέπει να έχει περισσότερους από τριάντα τοπικούς Συλλόγους στην Αττική. Ας φανταστούμε πόσοι από ολόκληρο το Αιγαίο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν. Προχειρότητα; Έλλειψη συντονισμού;
-Υπήρξε κινητοποίηση των πολιτικών παρατάξεων, νεολαιών; Όχι, ασφαλώς.
– Πόσοι βουλευτές και στελέχη κομμάτων παρευρίσκονταν; Γιατί απουσίαζαν; Κλήθηκαν και δεν ήρθαν; Το πρωταρχικό θέμα της ΥΓΕΙΑΣ δεν αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για όλα τα κόμματα;
Και το θετικό στην όλη εκδήλωση ήταν ότι πλήθος αντιπροσωπευτικών συλλογικών οργάνων από ολόκληρο το Αιγαίο, 178 φορείς, είχαν δηλώσει τη συμπαράσταση στην διαδήλωση. Δέκα δρασκελιές δρόμος χώρεσε μια παναιγιακή διαμαρτυρία;
Ως προς την ουσία της εκδήλωσης τα γνωστά: μια ντουντούκα, μερικά συνθήματα, αρκετά διεκδικητικά-αγωνιστικά πανώ, ένας εκπρόσωπος της εκδήλωσης που συναντήθηκε με κάποιον αρμόδιο (υφυπουργό) του Υπουργείου και εισέπραξε αοριστίες και καμία δέσμευση, κάποιοι εκπρόσωποι δήμων και ιατρών κατήγγειλαν την τραγική κατάσταση στο χώρο της Υγείας και απαιτούσαν λύσεις εδώ και τώρα. Απολύτως δίκαια τα αιτήματα: για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, για τα προβληματικά Κέντρα Υγείας στα νησιά, για τις χιλιάδες κενές θέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών, για το ΕΚΑΒ χωρίς στόλο και πληρώματα.
Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο της εκδήλωσης δε νομίζουμε πως θα είχε κανένας λογικός και σοβαρός άνθρωπος καμιά αντίρρηση.
- -Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
- -Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. -Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
- -Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
- -Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό και Μούδρο Λήμνου.
- -Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
- -Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.
- ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο της Λήμνου.
Σε κάθε περίπτωση δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις ούτε τις δράσεις όσων ξεσηκώθηκαν από τα νησιά και όσων προσέτρεξαν από την Αττική. Με λίγα λόγια όμως θεωρούμε πως για τόσο σημαντικό, επείγον και μέγα θέμα, που είχε μάλιστα την απαίτηση όλων των νησιωτών του Αιγαίου, όπως η Υγεία, έπρεπε να είχε γίνει άλλη προετοιμασία και με άλλη συμμετοχή.
Στο video που ακολουθεί ο Γιάννης Ζαφειρίου, Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, μεταφέρει την αγωνία του νησιού για την ΥΓΕΙΑ στην Αριστοτέλους.