Βρεθήκαμε στην 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο

Ιγνάτης Ψάνης

Τις μέρες αυτές βρεθήκαμε στην Ερμούπολη της Σύρου και είχαμε την εξαιρετική τύχη να πετύχουμε την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που πραγματοποιείται από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου του 2023. Στο εμβληματικό θέατρο της πόλης, το Απολλώνιο, συναντήσαμε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παράγοντες της ερασιτεχνικής δράσης του θεάτρου των νησιών μας, που αντάξια συναγωνίζονται επαγγελματίες ηθοποιούς. Συμμετέχουν θίασοι και από την Μυτιλήνη, την Καλλονή και την Αγιάσο. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το έντυπο που κυκλοφόρησε η Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης.

Το άρθρο που ακολουθεί, αναδημοσίευση του emprosnet, με πολύ αγάπη το αφιερώνουμε σε όλους αυτούς τους ανιδιοτελής υπηρέτες της τέχνης και του πολιτισμού, στους ερασιτέχνες του θεάτρου, που βρίσκουν το χρόνο και τη διάθεση, στις μέρες που ζούμε, να παράγουν ομαδικά και να προσφέρουν στις κοινότητες υψηλού επιπέδου πνευματικά προϊόντα.

 

“Η Σύρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου, με αξιοσημείωτη ιστορία, εξαιρετική αρχιτεκτονική, μοναδική θρησκευτική παράδοση και αρμονική συνύπαρξη της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησιών, στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τοπικά προϊόντα μέχρι το ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη και εξαιρετικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοξενεί φέτος 32 ερασιτεχνικούς θιάσους, 500 ηθοποιούς και συντελεστές, 33 παραστάσεις θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου περιλαμβάνει όμως και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όπως η ομιλία του Συριανού ηθοποιού Στέλιου Μάινα με τίτλο: «Υποκριτική στο σύγχρονο θέατρο», η Έκθεση ζωγραφικής της Αγνής Ρούσσου και το σεμινάριο του Νίκου Χαβιαρά για την Δραματοθεραπευτική χρήση της μάσκας.

6 συμμετοχές από την Λέσβο

Από την Λέσβο συμμετέχουν 6 θεατρικές ομάδες  και συγκεκριμένα ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», ΕΘΟΚ, Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης, πασπΑRTού, «Οι Άστεγοι», Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

1 –Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ από το Πολιτιστικό Κέντρο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» [Πινακοθήκη Κυκλάδων Ι Παρασκευή 27/10/2023 στις 19:00]. Ερμηνεύει Στρατής Καφαλούκος και σκηνοθετεί ο Αντρέας Σεφτελής

2-«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι από τον Εκπολιτιστικός και Θεατρικό Όμιλο Καλλονής [4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Ι Σάββατο 28/10/2023 στις 19:00]. Παίζουν οι Στρατής Καλατζής, Νίκος Μπάκας, Έφη Αλεξανδρή, Παναγιώτης Τελωνιάτης, Χαρίκλεια Ζαργκλή, Μιχάλης Μπιμπής Νίκος Βερβερίδης, Γιάννα Ζήκα, Δημήτρης Καμίτσος, Γιώργος Γιαννακός, Χάρης Πελέκος, Μερόπη Πλωμαρίου, Δωροθέα Βαρβερίδη.

3-«Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δύο φορές» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ, Ερνέστο Καμπαγιέρο από το Θεατρικό Εργαστήριο του Δήμου Μυτιλήνης [4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Ι Κυριακή 29/10/2023 στις 19:00]. Σκηνοθετούν οι Παναγιώτης Μανωλάκας και Βίκυ Μαρμαρινού και παίζουν οι Μαρίνη Λαμπρινού, Γιώργος Τσαούσης, Φώτης Ξενέλλης, Νατάσα Βαϊράμη και Γιώργος Καραγιαννάκης.

4-«Αλαντίν» μια διασκευή της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη από την Θεατρική Ομάδα πασπΑRTού 

5-«Η εξαφάνιση» του Robert Thoma βασισμένο στο έργο «Η Παγίδα» από την Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι» [Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Ι Παρασκευή 3/11/2023 στις 21:00]. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Μαλακός και παίζουν οι Χρυσόστομος Στεργιανός, Διονύσης Παύλου, Όλγα Κρεμενιώτη, Πωλίνα Σαμαρά, Ευάγγελος Ντάβας και Μαρία Βουλβούλη.

6-«Πέρασα με κόκκινο» της Σοφίας Αδαμίδου από το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» [ Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Ι  Σάββατο 4/11/2023 στις 21:30]. Σκηνοθετεί η Μαρία Αϊβαλιώτου και παίζουν οι Αγγελική Πολιτάκη, Χάρης Ζαχαριάδης, Πέγκυ Χατζημιχαήλ και Μαρία Αϊβαλιώτου.

Παπάς: «Στεκόμαστε αρωγοί στην προαγωγή του πολιτισμού»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς δηλώνει: «Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην προαγωγή όλων των μορφών του πολιτισμού, κλασικού ή σύγχρονου. Μία από τις βασικές αποστολές της πολιτικής, είναι να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη και σε αυτή την αποστολή είμαστε αφοσιωμένοι. Έχοντας ως αρμοδιότητα τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών μας και την προστασία της νησιωτικότητας, υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εύχομαι η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να είναι μία γιορτή σύγχρονου πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα προάγει τον πολιτισμό μας, σε έναν τόπο με πολιτιστικό πλεόνασμα και ακτινοβολία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κουτουλάκης: «Ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής»

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου κ. Μανώλης Κουτουλάκης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αφοσιωμένοι στην προώθηση της ευημερίας των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους επιδιώκουμε η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να αποτελεί μια αναζήτηση του εαυτού, μια ερμηνεία του κόσμου και μια κάθαρση που δεν θα πάψει ποτέ, για εσάς και για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το θαυματουργό θεατρικό έργο να είναι μοναδική. Δράσεις όπως αυτές, που ενισχύουν το σύγχρονο πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία και εξοικειώνουν κατοίκους και επισκέπτες με το πλούσιο απόθεμα των φιλοξενούμενων νησιών, τελικώς δημιουργούν συνθήκες που επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής».

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα εισιτήρια- Έχουμε δίκιο, αλλά…

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο