12η Οκτωβρίου 1944: Το πριν και το μετά από την ημέρα της Απελευθέρωσης

Επιμέλεια Ιγνάτης Ψάνης

ΣΤΟ  ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΠΡΕΠΟΝ  ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΙΚΕΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το πρωινό της 17 Οκτωβρίου 1941. Αποτυπώνει τη στιγμή που Γερμανός αξιωματικός διαβάζει τη απόφαση του Γερμανικού Στρατοδικείου Μυτιλήνης που καταδίκασε σε θάνατο, για παράνομη κατοχή όπλου, τον Παναγιώτη Ψάνη του Νικολάου, 29 ετών, από τον Πολιχνίτο.
Την φωτογραφία τράβηξε Γερμανός αξιωματικός που ηγείτο του εκτελεστικού αποσπάσματος και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Λεσβιακός Κήρυξ» τον Μάρτιο του 1959.

Ευχαριστούμε θερμά τον  Γιώργο Καρακλά και για τη φωτογραφία και για το συνοδευτικό σχόλιο.

ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

27 Απριλίου 1944-Οι Ναζί μπαίνουν στην Αθήνα-Αρχίζουν τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής-        Οι πιο απάνθρωπες ιδεολογίες των νεότερων χρόνων, ο ναζισμός και ο φασισμός, μετατρέπουν τον κόσμο σε ένα τεράστιο, παγκόσμιο φρενοκομείο.

12 Οκτώβρη 1944- Η γλυκιά μέρα της Απελευθέρωσης, για την οποία πληρώσαμε με τη συμμετοχή μας στον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό αγώνα δυσανάλογο κόστος με άλλους λαούς και με την Εθνική μας Αντίσταση κορυφαίο δίδαγμα Ελευθερίας.

Τι συνέβη πριν την Απελευθέρωσή μας από τους Γερμανούς;

Τι συνέβη στις 12 Οκτωβρίου 1944;

Γιατί γιορτάζουμε την ημέρα που μπήκαμε  στον πόλεμο και όχι την ημέρα της Απελευθέρωσή μας;

12  Οκτωβρίου 1944 πανηγυρίζουμε όλοι μαζί. Δυο μήνες μετά….ο εμφύλιος

Το άρθρο της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” που ακολουθεί είναι πολύ κατατοπιστικό, διαφωτιστικό. Μας ενημερώνει, μας πληροφορεί και μας προβληματίζει, ατομικά αλλά και εθνικά.

πανόραμα πολιχνίτου

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

“Χρυσοπράσινο φύλλο…αιματοβαμμένο στο πέλαγος”- Η Κύπρος-

Telegrag: Η Μεσόγειος …φλέγεται-Τα εφιαλτικά σενάρια

ΚΑΖΑΜΙΑΣ-Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ

Μετάβαση στο περιεχόμενο