Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη νέα Πρόεδρος του ΕΣΡ

Ιγνάτης Ψάνης

Την εξαιρετικά ευαίσθητη για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας θέση, αυτή της  Προεδρίας του ΕΣΡ, κατέλαβε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η αγαπητή συγχωριανή μας κα Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Με την ευκαιρία αυτή θεωρούμε χρήσιμο  να δώσουμε κάποιες πληροφορίες για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το γνωστό μας ΕΣΡ. Το άρθρο, λοιπόν, 15.2 του Συντάγματος προβλέπει για το ΕΣΡ:

“2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. O έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. O άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
Νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.”

Επομένως πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή και ως τέτοια μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ανεπηρέαστη από κάθε μορφή εξουσίας, να εκφράζει δημόσια και ελεύθερα τη γνώμη της, να ασκεί έλεγχο σε μεγάλο εύρος και πλάτος στα ΜΜΕ για την προστασία των δημοκρατικών αγαθών, προτάσσοντας ως κυρίαρχη την κοινωνική και πολιτισμική αποστολή τους, κυρίως  την αξιοπρέπεια των πολιτών, την αντικειμενική ενημέρωση  και την προστασία της ευαίσθητης παιδικής και εφηβικής ηλικίας.. Αυτή τη μετάφραση του άρθρου κάνουμε εμείς.

Βέβαια από το 1989 που ιδρύθηκε ( Κυβέρνηση Α. Παπανδρέου) ίσαμε σήμερα το ΕΣΡ έχει μια πλούσια διαδρομή, άλλοτε καλή άλλοτε μέτρια. Εμείς ελπίζουμε, μάλλον πιστεύουμε, πως με την Ευτέρπη ( ως συμμαθητής της δικαιούμαι να την αποκαλώ με το μικρό της όνομα), που έχει χειριστεί και στο παρελθόν  δύσκολες υποθέσεις και έχει το θάρρος και τη δύναμη που χρειάζεται η θέση της αλλά και οι συγκυρίες της εποχής, με την Ευτέρπη, λοιπόν, η διαδρομή του ΕΣΡ θα είναι η αρμόζουσα και βεβαίως αψεγάδιαστη. Εμείς θα ενημερωνόμαστε για τις δραστηριότητές της και θα ενημερώνουμε δεόντως τους αναγνώστες μας.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια, Ευτέρπη, κα Κουτζαμάνη

 

Η δημοσιογραφική πληροφόρηση για την επιλογή της στη θέση της Προέδρου έχει ως εξής:

Με 16 ψήφους από ΝΔ και ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (πλειοψηφία 3/5) η Διάσκεψη των Προέδρων υπερψήφισε την αλλαγή στην ηγεσία του ΕΣΡ.

Στο νέο ΕΣΡ αντιπρόεδρος τοποθετείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης και μέλη οι: Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Σπυρίδων Χρυσοφώτης, Πέτρος Τριανταφυλλίδης Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Μιχελάκης.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν κατά.

«Παρών» από ΚΚΕ.

Απούσα από την ψηφοφορία ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία νοσεί με κορωνοϊό.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 5ο-

Σελίδα λογοτεχνίας- Μέρος 5ο:«Δρόμος παλιός που αγάπησα…»- Αντώνης Χατζηλάμπρος, Φιλόλογος

Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου-Το “οδοιπορικό” του Ναού από τον Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο