Η εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής της Σίλιας Φιλίππου, συζύγου του Αλέκου Σαντή

Ιγνάτης Ψάνης

Η ζωγράφος κα Σίλια  Φιλίππου και ο σύζυγός της, γλύπτης, κ. Αλέκος Σαντής

Φίλοι, φιλότεχνοι και ομότεχνοι πλημμύρισαν την άνετη αίθουσα της Κυπριακής Πρεσβείας στις 18 Οκτωβρίου τ.ε. για να δουν και να θαυμάσουν την εξαιρετική έκθεση μιας ομοειδούς θεματικά έκθεσης της ζωγράφου κας Σίλιας Φιλίππου, η οποία είναι σύζυγος του Πολιχνιάτη εκ καταγωγής, εξαιρετικού γλύπτη, του κ. Αλέκου Σαντή. Τίτλος της έκθεσης: Όψεις και Απόψεις 2

Ένα ευάριθμο σύνολο πινάκων, που δεν ήταν απλώς φυσική αποτύπωση, ούτε φυσικές φωτογραφίες, ούτε φωτογραφίες της φύσης.’Ενας καταιγισμός χρωμάτων, συνθέσεις μοναδικές, που μέσα από το απλό υλικό της αγέραστης και συνεχώς ανανεούμενης φύσης προκύπτουν ισορροπίες και αρμονίες που δένονται μοναδικά και δίνουν την αίσθηση ενός ξεχωριστού ομοειδούς συνόλου. Ατελείωτα φύλλα, κλαδιά, άνθη, λουλούδια, όλων των χρωμάτων και αποχρώσεων σε ένα τρελό πάρτι ομορφιάς και αισιοδοξίας. Πίνακες κατάμεστοι,. για να επιβεβαιωθεί η πανάρχαιη αλήθεια ότι η φύση μισεί το κενό. Και ποιο είναι το εσωτερικό, αυθόρμητο μήνυμα που εισπράττει ο φιλότεχνος αλλά και ο απλός θεατής του κάθε πίνακα; Με το αλάνθαστο ταλέντο της η ζωγράφος σού διαπερνά την όραση και ασυναίσθητα σου γεμίζει την ψυχή, με εικόνες τις οποίες και συ κάπου, κάποτε είδες, εικόνες που μεταφέρουν αισιοδοξία, κατάφαση της ζωής, με τις οποίες νοιώθεις μια μορφή λύτρωσης και κάθαρσης. Εικόνες που σου θυμίζουν μια φύση ξεχασμένη, σε παραπέμπουν σε εποχές που είμαστε μαζί της, δίπλα της, μέσα της, εποχές που είχαμε χρόνο να δούμε και να νοιώσουμε, να σταθούμε και να απευθυνθούμε στο περιβάλλον, το οποίο θα μας ημέρευε, θα μας χαλάρωνε, θα μας έδενε με τη πανάρχαιη και μοναδική αξία, που τώρα την καταντήσαμε απαξία, τη φύση. Οι πίνακες της θάλασσας δεν είναι παρά μια αντανάκλαση της ποθητής και απέθαντης θαλάσσιας ομορφιάς, την οποία κάπου είδες. Μόνο που τώρα τη νοιώθεις, την αισθάνεσαι, θέλεις να την αγγίξεις.

 ” Το γαλάζιο της θάλασσας, οι φωτεινές αντανακλάσεις, η ροή του νερού, η διαφάνεια, ο ιριδισμός των χρωμάτων, ότι μπορεί να συλλάβει το μάτι αποτυπώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια όχι με φωτογραφική πιστότητα αλλά με συναισθηματική εκφραστικότητα. Γιατί η φύση δεν είναι απλώς το περιβάλλον του ανθρώπου είναι η πιο αγνή πηγή των συναισθημάτων” γράφει για την κα Σίλια ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης. Και συμπληρώνει αλλού: ”  Μεταφορικά κανένας πίνακας της Φιλίππου δεν είναι θλιμμένος ,γιατί η θλίψη ανήκει σε αυτούς που αισθάνονται θλιμμένοι. Στην ποικιλία και στον φυτικό  πλούτο η ζωγράφος έχει αναπτύξει τη συνειρμική  ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον πλούτο των διαφοροποιήσεων και εισάγει εικόνες που προκαλούν αναταράξεις στην παγιωμένη αισθητική.”

Η κα  είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει και μια σύντομη συνέντευξη, για να τη γνωρίσουμε και να μας μιλήσει για τη δουλειά της.

Την ευχαριστούμε για την όμορφη βραδιά και της υποσχόμαστε πως θα παρευρεθούμε και στην επόμενη έκθεσή της. Ανεβάσαμε κάποιους από του πίνακές της.

Τέλος, είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει και μια ολιγόλεπτη συνέντευξη στην οποία  πρώτα μας συστήθηκε και στη συνέχεια μας μίλησε για την τέχνη της. Ευγενέστατη, προσιτή, πρόθυμη να μιλήσει και να συζητήσει με τον καθένα, γέμισε με την πληθωρική της προσωπικότητα την αίθουσα της Κυπριακής Πρεσβείας, από την οποία της παραχωρήθηκε προς τιμήν της.

Αίσθηση έκανε και σε μας η αγάπη με την οποία την περιβάλανε οι ομότεχνοί της!

Παράκληση: Λίγη κατανόηση στον…ρεπόρτερ. Είναι η πρώτη του…δουλειά!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Το μαύρο πανώ της Βρίσας

Πολιχνίτος: Ένα χωριό-ανοιχτό μουσείο στα νοτιοδυτικά της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο