Καλοκαιριάτικες φωτογραφίες… με νόημα – 3 –

Ιγνάτης Ψάνης

Ένα έργο τέχνης από κάποιους μεγάλους άγνωστους, πετρά και αρχιμάστορα, που σχεδίασαν και κόσμησαν αυτό το παράθυρο. Οριζόντιες, καμπυλόγραμμες, κάθετες γραμμές σε μια αρμονική συνύπαρξη, που περιβάλλονται από ένα πλούσιο πέτρινο περίγυρο δεξιά, αριστερά και πάνω. Δεν έγινε το ίδιο και κάτω, γιατί τότε το παράθυρο θα είχε τη μορφή κάδρου! Ο καλλιτέχνης φαίνεται να είναι επηρεασμένος από τη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, αλλά το επάνω μέρος του παραθύρου με το μικρό αέτωμα, και τον διακεκομμένο διάκοσμο, μαζί με το προστατευτικό κάλυμμα  αλλάζουν αμέσως  την εικόνα. Θα μπορούσε να γράψει πολλά γι’ αυτό το παράθυρο, με την εξαιρετική καθετότητα, τα δωρικά κιονόκρανα, το κιγκλίδωμα, οι γραμμές του οποίου δένουν με τον περιβάλλοντα πέτρινο χώρο, κλπ. Τα έχει όλα!

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!! ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ, ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ;   

 

Η φωτογραφία δεν είναι από κάποιο σαλόνι σπιτιού, Είναι από την ταβέρνα στην Αποθήκα, απέναντι από τη Νυφίδα, μπαίνοντας αριστερά (!).  Η αίσθηση της ομορφιάς, αν την έχεις, δεν την ξεχνάς ποτέ και πουθενά. Λεσβιακή καθαριότητα, τακτοποίηση, με χειροποίητα υφαντά. Περιβάλλον για εκλεκτούς πελάτες, ή απλώς ντεκόρ του μαγαζιού; Όπως και να έχει μπράβο τους.

Η φωτογραφία δεν είναι από

Η …άγρια Δύση στο νησί μας. Μια από τις ομορφιές του είναι και οι εναλλαγές χρωμάτων. εικόνων, τοπίων. Από τα δάση και τη βλάστηση της Αχλαδερής και πέρα πέφτεις στο ξερό και άγριο τοπίο προς τον Μανταμάδο. Δεν ενοχλεί, ίσα- ίσα σα να το επιζητούσες κιόλας. Η εναλλαγή γενικώς (;) επιβάλλεται.

Ο σουρεαλισμός της φύσης!!

 

Το γατί δεν είναι ότι είναι Καλοκαίρι και όπως ο καθείς βολεύεται. Είναι ότι παραμονεύει τα άλλα γατιά που θα πλακώσουν στην περιοχή του και πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο, για τα διώξει με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Περιφρουρεί τον χώρο του το γατί με τα μέσα και τους τρόπους με τους οποίους η φύση το προίκησε, για να επιβιώσει. Αν αληθεύει ότι η φύση είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος, να το μιμηθούμε;;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Το μαύρο πανώ της Βρίσας

Πολιχνίτος: Ένα χωριό-ανοιχτό μουσείο στα νοτιοδυτικά της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο