Και η σαρδέλα Καλλονής προϊόν ΠΟΠ

Πρώτα – πρώτα να εξηγήσουμε τι σημαίνει προϊόν ΠΟΠ.

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92.

Προϊόντα ΠΟΠ είναι τα προϊόντα που προστατεύονται από άλλα παρόμοια τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια ποιότητα.

Το ΠΟΠ σημαίνει Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης και στην ουσία προσδιορίζει ένα προϊόν που παράγεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα, που η ποιότητά του εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της περιοχής ή της χώρας αυτής.

Πρόκειται για ένα ανώτερο προϊόν το οποία κρατάει την ποιότητά του ψηλά, σταθερά για πολύ καιρό και παράγεται μόνο στην περιοχή-χώρα που έχει οριοθετηθεί, με τους συγκεκριμένους ποιοτικούς πόρους.

Τα προϊόντα ΠΟΠ:

• κατάγονται από μια συγκεκριμένη οριοθετημένη περιοχή,

• η ποιότητά τους να οφείλεται στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που περιλαμβάνει τους εγγενής φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες,

• παράγονται, μεταποιούνται και επεξεργάζονται στην οριοθετημένη περιοχή που προαναφέραμε.

 


Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και την  προστιθέμενη αξία ( ποιοτική και οικονομική ) που αποκτά ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας. Γι’ αυτό και…

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Μεταξύ αυτών η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι της Ικαρίας , το ασπρομάτικο φασόλι Λήμνου και η βρώσιμη ελιά κολοβή της Λέσβου, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης .

Η έρευνα λοιπόν του Γεωπονικού πανεπιστημίου προτείνει την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των  παραδοσιακών αυτών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.

Η σαρδέλα Καλλονής θα είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας, που θα ενταχθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Πηγή: https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/agrotika-alieia/pop-i-agapimeni-kai-monadiki-sardela-toy-nisioy-mas

Ακολουθεί το πολύ κατατοπιστικό video με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Πηγή:https://www.youtube.com/watch?v=ePhitGiqRhQ

Εμείς ευχόμαστε να αξιοποιηθεί όπως της  ταιριάζει της σαρδέλας. Αρκεί να μη μετατραπεί σε …χαβιάρι.

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα εισιτήρια- Έχουμε δίκιο, αλλά…

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο