Ερώτηση Παρασκευαΐδη για την επανέναρξη προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας

Καλύψαμε όσο πιο αθόρυβα, σφαιρικά και αντικειμενικά μπορέσαμε την προεκλογική περίοδο, δίνοντας το πολιτικό στίγμα των κομμάτων. Τώρα πια αρχίζει η άσκηση πολιτικής από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, η λήψη αποφάσεων. Εμείς θα παρακολουθούμε τις δραστηριότητες κυρίως των τοπικών βουλευτών τις οποίες και θα αναδημοσιεύουμε ή και θα σχολιάζουμε χωρίς πάθος πάντοτε και χωρίς επιλεκτικά σχόλια. Θα επικοινωνήσουμε με τα Γραφεία Τύπου και των τριών βουλευτών μας και θα τους υπενθυμίσουμε να εντάξουν και εμάς στην όποια ενημέρωση προβαίνουν στα ΜΜΕ, για να μη χρειάζεται να ψάχνουμε διαρκώς. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης, όπως εξάλλου είναι  το εύλογο και λογικό και πολιτικά και ηθικά.

Για αρχή  εντοπίσαμε μία επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Π. Παρασκευαϊδη, η οποία πιστεύουμε πως έχει το ενδιαφέρον της.

πανόραμα πολιχνίτου

Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για την επανέναρξη τη φετινή σεζόν, από το 2012 εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πιλοτικού Προγράμματος Ταχείας Έκδοσης Βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο καλύπτοντας κάθε χρόνο τους επισκέπτες της περιόδου Ιουνίου – Σεπτεμβρίου από την Τουρκία στις πύλες εισόδου ώστε να ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα, κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ νομού Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης.

Εάν προτίθενται σύμφωνα με τα αιτήματα των φορέων του τουρισμού και αφού πλέον η πιλοτική εφαρμογή του κατέδειξε τη χρησιμότητά του να θεσμοθετηθεί η Μόνιμη εφαρμογή του ,καθώς και η Επέκταση της Περιόδου Εφαρμογής του και τέλος ένα προτίθενται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσουν το κόστος έκδοσης βίζας ως ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από τα Τουρκικά παραλία.

Στην ερώτηση του τονίζει ότι «από την εμπειρία εφαρμογής αυτού του προγράμματος, τα οφέλη που προκύπτουν για τον τουρισμό των νησιών μας είναι σημαντικά δεδομένου πως η έκδοση Βίζας στις πύλες εισόδου για τους Τούρκους τουρίστες είναι και οικονομικότερη ενώ ταυτόχρονα τους απαλλάσσει από το κλείσιμο ραντεβού, μετακίνηση και αναμονή για να εξυπηρετηθούν (σε υψηλότερο κόστος) από τα Visa Center στη γείτονα χώρα. Αποδεδειγμένο δε, είναι από τα στοιχεία των Φορέων του Τουρισμού της Λέσβου ότι ένας σημαντικός αριθμός σε ετήσια βάση Τούρκων τουριστών δεν θα επισκεπτόταν τα νησιά μας αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα της έκδοσης Βίζας βραχείας διαμονής.

Από την περίοδο του 2010 η κυβέρνησή μας με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου έβαλε τα θεμέλια ώστε να έχουν για πρώτη φορά τουρισμό από την Τουρκία τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εφαρμόζοντας τη δυνατότητα εισόδου και παραμονής μέχρι και 90 ημερών εντός διαστήματος 180 ημερών ετησίως σε υπηκόους τρίτων χωρών κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων χωρίς την απαίτηση θεώρησης Βίζας, κάτι που μέχρι τότε ίσχυε στην Ευρώπη εκτός της Ελλάδας. Από την επόμενη κιόλας χρόνια, το 2011 άρχισε να καταγράφεται το τουριστικό ρεύμα από τη γείτονα χώρα προς τα νησιά μας τα οποία για πρώτη φορά είχαν χειροπιαστά έσοδα από τους Τούρκους τουρίστες όταν μέχρι τότε η Ελλάδα μονομερώς κατέγραφε διαρροή συναλλάγματος προς την Τουρκία, δεδομένου πως ταξίδευαν μόνο οι κάτοικοι των νησιών μας για τουριστικούς αλλά κυρίως για καταναλωτικούς λόγους που ήταν και ένα ζήτημα φλέγον προ του 2011 για τα Εμπορικά Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου.

Η δυνατότητα έκδοσης Ταχείας Βίζας βραχείας διαμονής που προστέθηκε από το 2012 συνεχίστηκε για όλα τα χρόνια μέχρι το 2019 οπότε και διακόπηκε ενώ λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό και της διακοπής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας με τα τουρκικά παράλια για 2 χρόνια, η προτεραιότητα αυτή δεν απασχόλησε μέχρι το έτος 2022 που επανήλθε η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ωστόσο αυτό πού διαπιστώνουμε φέτος είναι ότι ξεχάστηκε παντελώς από την Κυβέρνησή σας η αναγκαιότητα επαναφοράς αυτού του Προγράμματος που είναι επιβεβλημένη, καθώς τα νησιά μας υφίστανται οικονομικές απώλειες από τον τουρισμό και αυτό γιατί τα αρμόδια Υπουργεία δεν έπραξαν το αυτονόητο, να ασκήσουν τις απαιτούμενες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκρίνει εκ νέου το pρόγραμμα.

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και δυστυχώς ακόμη δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή αυτού του ευνοϊκού για τα νησιά μας Προγράμματος. Τούτο σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που για μια τετραμελή οικογένεια με ΙΧ φθάνει το ύψος ενός βασικού μισθού, πλήττει σοβαρά το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας τα οποία προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακάμψουν μετά το ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τουριστική εικόνα που προκάλεσε ειδικά για τη Λέσβο το μεταναστευτικό.

Η προσπάθεια των νησιωτών να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών Ευρωπαίων τουριστών με Τούρκους επισκέπτες σκοντάφτει στην αδιαφορία της Κυβέρνησής σας για την τουριστική ενίσχυση του Βορείου Αιγαίου, αδυνατώντας να κατανοήσετε ότι στα νησιά μας χτύπα η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας και οι υποχρεώσεις των συναρμόδιων Υπουργείων για την ενίσχυση του τουρισμού δεν εξαντλούνται μόνο στην Ακρόπολη».

Πηγή:https://www.ertnews.gr/perifereia/erotisi-paraskeyaidi-gia-tin-epanenarksi-programmatos-taxeias-ekdosis-vizas/

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 8ο

SAPPHO LESVOS FESTIVAL, ένας Θεσμός με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου

Θιός στου καλό τσ’ η Παναγιά στα ξύλα-Τάσου Μακρή

Ποιος είναι λαϊκιστής και ποιος ο λαϊκός

While viewing the website, tap in the menu bar. Scroll down the list of options, then tap Add to Home Screen.
Use Safari for a better experience.
Μετάβαση στο περιεχόμενο