23 Ιουλίου, Βρίσα – Βατερά, η μαύρη επέτειος

“Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό όπου έχουν καεί κατοικίες και επιχειρήσεις.

να δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κίνδυνος έχει διαφύγει από τα Βατερά, όπου νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε απ’ την νοτιοανατολική πλευρά και έκαψε δύο σπίτια και δύο αποθήκες, ενώ ένα επιπλέον σπίτι έχει ζημιές. Η ανατολική πλευρά του μετώπου έχει ελεγχθεί και τώρα η προσπάθεια εστιάζεται στα δυτικά βορειοδυτικά προς χωριό Βρίσα.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η φωτιά στον οικισμό στα Βατερά περιορίστηκε μετά από μεγάλη κινητοποίηση του δήμου, της περιφέρειας και του στρατού.”

«Έκαψε 5 σπίτια σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα και έκαψε και όλο το πράσινο κομμάτι πάνω στον παραλιακό δρόμο των Βατερών. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν αναφέρει ζημιές. Οι ένοικοι τους έχουν μεταφερθεί σε άλλες μονάδες. Τώρα, η φωτιά έχει πέσει μέσα στα λαγκάδια με κατεύθυνση το χωριό Σταυρός. Πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί και αυτό το μέτωπο άμεσα. Να πω πως τα Βατερά είναι το επίνειο της Βρύσας που πριν από λίγα μόλις χρόνια είχε πληγεί από μεγάλο σεισμό. Είναι το δεύτερο κακό που παθαίνουν μέσα σε λίγο διάστημα οι κάτοικοι», σημειώνει ο κ. Μουτζούρης.

————————-

23 Ιουλίου 2022.-Διαβάζει ή ακούει κανείς τον τύπο εκείνων των πρώτων ημερών της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Βατερά και έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για κείμενο…πολεμικού ανταποκριτή. Ένας πύρινος, αδυσώπητος και εξολοθρευτικός εφιάλτης εμφανίστηκε ξαφνικά, έτσι γίνεται συνήθως με όλους τους εφιάλτες, και μέσα σε λίγο χρόνο μεταμόρφωσε ένα καταπράσινο τοπίο χιλιάδων χρόνων σε ά-μορφη, κατάμαυρη και αποκρουστική εικόνα.

Μετά από ένα χρόνο θα ξαναπαιχτούν vibeos, θα ξαναεμφανιστούν φωτογραφίες τις μέρες του χαμού, θα ξαναπαιχτεί ο πόνος, ο τρόμος και ο πανικός των ανθρώπων που έχαναν μετά τα σπίτια τους, λόγω του σεισμού, και τις περιουσίες τους, θα ακουστούν πάλι οι δηλώσεις των υπευθύνων, που δεν ξέρω ποιος τις άκουγε και ποιος τις ακούει (!). Ακόμα θα ξαναγίνει λόγος για την μη έγκαιρη αντιμετώπιση, για την έλλειψη μέσων και οργάνωσης κ.λπ. Συνηθισμένα, επαναλαμβανόμενα και γνωστά σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα τελευταία χρόνια τον δασικό μας εθνικό πλούτο.

Ρωτήσαμε αν έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να αρχίσει η επούλωση των πληγών. Άλλοι μας είπαν πως δεν έγινε τίποτα και άλλοι πως κάποιους κορμούς κάπου τοποθέτησαν. Αστεία πράγματα δηλαδή.

Ένας Βρισαγώτης μου είπε:

– Αν δε καιγόταν τα χωράφια μας, θα ξαναχτίζαμε τα σπίτια μας, που γκρεμίστηκαν από τον σεισμό. Ξέρεις, ακόμα, πως δεν έχει αρθεί ακόμα η επικινδυνότητα για το χωριό μας, που εξακολουθεί να είναι εγκαταλελειμμένο και έρημο μετά από τόσα χρόνια; Και αν πέσει κανένας τοίχος και σκοτώσει κανένα; Ξέρεις τι σημαίνει για μας να είναι έρημος ο πλάτανος; Τον βλέπουμε και ραγίζει η καρδιά μας. Νοιώθουμε πολίτες όχι δεύτερης αλλά τελευταίας κατηγορίας(!)

Αυτό που δε θέλουν ή δε μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι αγάλια-αγάλια θα το κάνει φιλότιμα η μάνα φύση. Θα το ξαναπρασινίσει το καμένο μέρος, μέχρι που κάποια άλλη φορά, μετά από πόσο καιρό κανείς δεν ξέρει, να ξανακαεί, όσο δε φροντίζουν οι υπεύθυνοι να προστατέψουν τα δάση μας, οργανώνοντας την αντιπυρική προστασία και θωράκιση της χώρας. Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση θα συνεχίζουν απτόητα το μακάβριο έργο τους.

Δυστυχώς, το έχουμε ξαναγράψει: Όσο το πολιτικο – οικονομικό σύστημα αντί για φρένο πατάει γκάζι, τόσο πιο κοντά έρχεται ο γκρεμός…

Κρατάμε το άρθρο, γιατί …αισιοδοξούμε πως και του χρόνου στις 23 Ιουλίου θα το ξαναδημοσιεύσουμε, με πολύ χειρότερα δεδομένα!!

 

Διαβάστε επίσης

Καλοκαιριάτικο πολιτιστικό πανόραμα Πολιχνίτου-2ο Μέρος Αύγουστος

Καλοκαιριάτικο Πολιτιστικό “Πανόραμα” στον Πολιχνίτο- Μέρος 1o Ιούνιος- Ιούλιος

Τάσος Μακρής: Συστηματοποίηση και ουσιαστικότερη κατανόηση της ντοπιολαλιάς

Το τάμα της Μάνας-Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο