Σίγρι, η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου

Ιγνάτης Ψάνης

Ενόψει του Καλοκαιριού κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται και κάποιες εκδρομές μέσα στο νησί, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία μικρή παρουσίαση των απολιθωμάτων του νησιού μας, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα χώρο και μία ιστορία που χρόνια τώρα έχει ξεπεράσει τα εθνικά μας σύνορα και είναι παγκοσμίως γνωστά.

Με μία μπλε σακούλα στο χέρι περιδιάβαινα μαζί με τους συμμαθητές μου μία πλαγιά στο Σίγρι και έριχνα μέσα πέτρες, που όμως είχαν το χρώμα και το σχήμα από “ζωντανά” κομμάτια δέντρων! Από την εκδρομή εκείνη κάποιο μικρό απολίθωμα στολίζει ακόμα το πατρικό μας σπίτι. Από την άγνοια και την εγκατάλειψη της εποχής εκείνης, δεκαετία του ’60 ίσαμε σήμερα έχει τρέξει πολύ νερό στα απολιθωμένα του νησιού μας. Βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι, και από τη δεκαετία του ’90, κυρίως ο Νίκος ο Σηφουνάκης και ο Νίκος ο Ζούρος, ένα πάντρεμα πολιτικού και επιστήμονα, που με μεράκι και αγάπη οριοθέτησαν την περιοχή των απολιθωμένων, την οργάνωσαν, έφτιαξαν ένα εκπληκτικό σπίτι – Μουσείο, όπου στέγασαν τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να προστατευθεί, να μελετηθεί, να ερευνηθεί και να προβληθεί το “δάσος”.  Θεωρείται ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας με σπάνια παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία. Από το 2000 το μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου ευρωπαϊκών γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.

Σκεφτήκαμε ότι ευκολότερη και αμεσότερη γνώση του απολιθωμένου δάσους θα μπορούσε να προκύψει για τον αναγνώστη μας όχι τόσο από μία αναλυτική καταγραφή ή περιγραφή του Μουσείου και των απολιθωμάτων όσο από μία παρουσίαση τους με οπτικοακουστικό του Μουσείο. Δύο εξαιρετικά videos, μοναδικής εμπειρίας

 

 

https://fb.watch/lOp5qq6lng/

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα εισιτήρια- Έχουμε δίκιο, αλλά…

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο