Ίδρυση της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου

Με χαρά ανακοινώνουμε κι εμείς την ίδρυση της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, μία κίνηση που εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζονταν και κυοφορούνταν. Άνθρωποι ικανοί και ένθερμοι της λογοτεχνίας και της ποίησης οργάνωσαν την κίνηση αυτή, που έχει οράματα και προσδοκίες οι οποίες θα ξεδιπλώνονται στη  διάρκεια της λειτουργίας της. Και τα δικά μας συγχαρητήρια και ευχές συνοδεύουν την εξαιρετική αυτή προσπάθεια, στην οποία θα είμαστε συμπαραστάτες. πανόραμα πολιχνίτου

Δημοσιεύουμε:

-Το δελτίο τύπου για την εκδήλωση της ίδρυσης της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου

και – Το πρώτο Ανθολόγιο της Ένωσης, αφιερωμένο στον Έρωτα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023
Καλλονή Λέσβου
E-Mail: [email protected]

Θέμα: «Πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την ίδρυση της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου»

Με κάθε επισημότητα, έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου η γιορτή της ίδρυσης της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου (Ε.Λ.Α.) στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, το Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023.
Την εκδήλωση ομόρφυνε με τραγούδια χορωδία παιδιών, η οποία και καλωσόρισε με έναν εξαίσιο και συγκινητικό λόγο τους συγγραφείς – μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου. Τη χορωδία των παιδιών αποτελούσαν: η Ταξιαρχούλα Αλατζά, η Θεανώ Γεωργέλλη, η Αθηνά Μάργαρη, ο Απόστολος Μάργαρης, η Σταυρούλα Μάργαρη, η Έλλη Μουστούκη και η Αθηνά Πετρίδου.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί των μελών του Δ.Σ. και συγκεκριμένα της Προέδρου κας Στέλλας Πετρίδου, της Αντιπροέδρου κας Γεωργίας Ανδριώτου και της Γενικής Γραμματέως της Ε.Λ.Α. κας Μαρίας Βρανά – Παπάλα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ακόλουθες τιμητικές απονομές:
στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την πολύτιμη οικονομική και ηθική υποστήριξή του στα πρώτα βήματα της Ε.Λ.Α. (την απονομή έκανε η Πρόεδρος της Ε.Λ.Α. κα Στέλλα Πετρίδου),
στον δικηγόρο κ. Αλέξανδρο Ροδίτη για τις πολύτιμες αφιλοκερδείς νομικές του υπηρεσίες (την απονομή έκανε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛ.Α. κα Πέρθα Καλέμη),
στον λογιστή κ. Παναγιώτη Γρηγορά για τις πολύτιμες αφιλοκερδείς λογιστικές του υπηρεσίες (την απονομή έκανε η Ταμίας της Ε.Λ.Α. κα Γεωργία Κοκκινογένη),
στην Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Ομογένειας, Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του Δήμου Μυτιλήνης κα Δήμητρα Αλεξανδρή για την πολύτιμη οικονομική προσφορά της στην Ε.Λ.Α. (την απονομή έκανε το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Α. κ. Θανάσης Καλλονιάτης),
και στον εργολάβο οικοδομών κ. Αλέξανδρο Τράϊκο για την επίσης πολύτιμη οικονομική προσφορά του στην Ε.Λ.Α. (την απονομή έκανε η Βοηθός Ταμία της Ε.Λ.Α. κα Μαίρη Μαργαρίτη).
Κατά τη διάρκεια της απονομής χαιρέτησαν την εκδήλωση κι ευχήθηκαν στην Ε.Λ.Α., η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων & Διά Βίου Μάθησης, κα Ζαχαρούλα Ιωακείμ, ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Ροδίτης και ο λογιστής κ. Παναγιώτης Γρηγοράς.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, το κοινό απόλαυσε όμορφα εδέσματα, που υπήρχαν στο φουαγιέ του θεάτρου και ξεναγήθηκε στη μικρή έκθεση βιβλίων των μελών της Ε.Λ.Α. που επίσης βρίσκονταν στον χώρο αυτό.
Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου ευχαριστεί θερμά τους συλλόγους που στήριξαν την εκδήλωση της ίδρυσής της, προσφέροντας κάποιο από τα εδέσματα του μπουφέ και συγκεκριμένα:
τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής «Η Σελάδα»,
τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Άγρας,
τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου,
τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων
και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σκαλοχωρίου.
Ευχαριστεί επίσης τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την παραχώρηση του Θεάτρου, καθώς και τον κ. Γιώργο Κατσαρό για την ηχητική κάλυψη της βραδιάς.
Τέλος, ευχαριστεί τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Λ.Α., τις τοπικές θρησκευτικές, στρατιωτικές, πολιτικές και άλλες αρχές, που οι ίδιοι ή με εκπροσώπους τους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καθώς και το κοινό που τη λάμπρυνε ακόμα περισσότερο με το χειροκρότημά του.

Ανθολόγιο Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου 2023

Εκδόσεις: Reprographics

Συλλογικό έργο

Θέμα: Ο Έρωτας

Κατηγορία: ποίηση, πεζογραφία

ISBN: 978-618-86759-2-6

Σελ.: 80

Έτος έκδοσης: 2023

 Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου, θέτοντας ως πρωταρχικό της στόχο την διάδοση, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του έντεχνου λόγου, προχωρά, κι επίσημα πλέον, στην καθιέρωση της έκδοσης του ετήσιου Ανθολογίου της. Το «Ανθολόγιο της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου 2023», με θέμα τον Έρωτα, αποτελεί μονάχα την αρχή ενός μακρινού ταξιδιού που όλοι μας ευχόμαστε να κρατήσει για πάντα.

 

 

Πρόλογος της Προέδρου της Ε.Λ.Α. κας Στέλλας Πετρίδου:

 

Η Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου (Ε.Λ.Α.) μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής. Με αγάπη, με πίστη, με μπόλικη θέληση και μεράκι, επεδίωξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της, να υπερπηδήσει τα μεγάλα εμπόδια που, ως νεοσύστατο σωματείο, συνάντησε μπροστά της και να οραματιστεί, ήδη από πολύ νωρίς, την πρόοδο, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των πολύτιμων αγαθών της δημιουργίας των μελών της. Και μέχρι στιγμής, τα κατάφερε. Μία από τις πρώτες αξιοσημείωτες επιτυχίες της είναι η ετήσια έκδοση του Ανθολογίου της.

Δύσκολη η δουλειά της ανθολόγησης, χωρίς αμφιβολία. Κι εύλογα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το γιατί. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματοποίηση της παρούσας ανθολόγησης δε στάθηκε ακατόρθωτη. Κι αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη δουλειά συνέβαλαν πρώτιστα το μεράκι κι η αγάπη όλων για δημιουργία. Και προς επίρρωση των ως άνω, τα μέλη της Ένωσης πρωτοστάτησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα, μιας και αυτά τα ίδια ανέλαβαν δράση και πλέον αποτελούν τους ανθολογημένους δημιουργούς των έργων που φιλοξενούνται στο Ανθολόγιο.

Το Ανθολόγιο της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου ήρθε για να χαράξει τη δική του δημιουργική πορεία στο χρόνο και να αποτελέσει άλλο ένα ζωντανό παράδειγμα πνευματικής δημιουργίας που θα προσθέσει και τη δική του μικρή συμβολή στην ιστορία και στα πεπραγμένα του τόπου μας.

Η επίτευξη της καταξίωσης και της γενικής αναγνώρισής του θα πραγματοποιηθεί μέσω της καταγραφής των φωνών της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και πεζογραφίας, των φωνών που περιλούζονται με το άρωμα του Αιγαίου κι απλώνουν την αύρα του παντού, όπου ζει κι αναπνέει ελεύθερα ο ελληνισμός, αλλά κυρίως μέσω της μεταλαμπάδευσης αυτών των φωνών στις επόμενες γενιές ως πολύτιμο και πολυδιάστατο πνευματικό αγαθό ανεκτίμητης αξίας.

Ανθολογημένοι συγγραφείς:

 Γεωργία Ανδριώτου

Ευστρατία Βουζούλια – Περγάμαλη

Μαρία Βρανά – Παπάλα

Πέρθα Καλέμη

Θανάσης Καλλονιάτης

Πόπη Κλειδαρά

Γεωργία Κοκκινογένη

Ευδοκία Κουρσουμπά

Μαίρη Μαργαρίτη

Στέλλα Πετρίδου

Κωνσταντίνος Πολυπαθέλλης

Δέσποινα Τζαννή

Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη

 

Ανθολόγηση, επιμέλεια: Στέλλα Πετρίδου

Σκίτσο εμβλήματος: Πιπίνα Χατζημιχαήλ

Σκίτσα εσωτερικών σελίδων: Αντώνης Στασής

Ηλεκτρονική σελιδοποίηση, σχεδίαση, εξώφυλλο: Αντωνία Σάββα

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα εισιτήρια- Έχουμε δίκιο, αλλά…

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο