Η Νυφίδα των αναγκών και της ελπίδας

Επιμέλεια Ιγνάτης Ψάνης

Η Νυφίδα  έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αγαπιέται υπερβολικά από τους Νυφιδιώτες. Μπορεί να είναι ιδέα μας αλλά πιστεύουμε απόλυτα πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό δέσιμο με το λιτό και απλό  φυσικό περιβάλλον τους. Και τούτο πρέπει να έρχεται από παλιά, όταν μαζεύονταν στις “καθσιές” και περνούσαν ευχάριστα αξέχαστες βραδιές κουτσομπολεύοντας και κουβεντιάζοντας. Έχουμε τη γνώμη πως ο νυφιδιώτικος χώρος έφερνε και φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους τα καλοκαίρια.

Ίσως σ’ αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχουν ιδρύσει έναν Οικολογικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο μέσω του οποίου φροντίζουν να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες και ευνοϊκότερες προοπτικές για τον τόπο τους. Να μην ξεχνάμε ότι αρκετή έχουν πια σαν μόνιμη κατοικία τους το γλυκό αυτό μέρος, που στη μπουνάτσα είναι μια απέραντη μαγεία και στη φουρτούνα είναι σα να σου λέει: “μην παίρνεις και πολλά θάρρητα”. Δύο όψεις με τις οποίες οι ντόπιοι είναι απόλυτα εξοικειωμένοι, και οι δύο απολαυστικές με τον τρόπο τους.

Αυτός, λοιπόν, ο Σύλλογος του οποίου προεδρεύει η κα Ταξούλα Αντωνίου- Λαμπούση μάς έστειλε κάποιο υλικό, αφενός για να διατυπώσει κάποια αιτήματα προς τον Δήμαρχο, κ. Τ. Βέρρο, προκειμένου να διαμορφωθούν καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσής τους, με τη μορφή υπομνήματος και να αποδείξει το αληθές με κάποιες φωτογραφίες. Και αφετέρου για να προβάλει κάποιες αξιόλογες και σοβαρές προοπτικές για την αξιοποίηση της Νυφίδας. Όλα αυτά  βοηθούν να συμφωνήσουμε πως υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων με μεράκι και φαντασία, με ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο του, που, δυστυχώς, η Δημοτική αρχή τους αγνοεί, όπως οι ίδιοι δηλώνουν.

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια το  κείμενο το οποίο μας έστειλαν και το υπόμνημα με το οποίο ήδη από τον Οκτώβρη του 2021 αλλά και με τη φυσική τους παρουσία στον Δήμαρχο προσπαθούν να εισακουστούν.

“Στις 15/10/2021 είχαμε προγραμματίσει συνάντηση του Τοπικού Συμβουλίου του Δ. Δ. Πολιχνίτου με το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νυφίδας, άνευ ατζέντας, με σκοπό τη γνωριμία των δύο μερών στο εστιατόριο “Πανεπιστήμιο” στη Νυφίδα. Λόγω όμως κακής συνεννόησης δεν πραγματοποιήθηκε.

Κατόπιν των παραπάνω και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις εκατέρωθεν παραθέτουμε θέματα προς συζήτηση για την επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγκαίρως στο τηλέφωνο 6989772870 της κας  Αντωνίου-Λαμπούση, Πρόεδρο του Συλλόγου, προκειμένου να παραστεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας.

1. Σμίκρυνση παραλίας Νυφίδας (η παραλία μικραίνει χρόνο με το χρόνο, επίσης το τελευταίο διάστημα έχει γεμίσει από ογκώδεις πέτρες)

2. Διαχείριση παραλίας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες (συντήρηση φωτισμού, καθαρισμός κάδων σκουπιδιών, κάδοι μικροί για μικρά σκουπίδια, ντουζιέρες, καμπίνες, παγκάκια, ναυαγοσώστης, καλλωπισμός- κλάδεμα δέντρων, δενδροφύτευση).

3. Μέτρα προστασίας πυρκαγιών (κρουνοί πυροσβεστικής, δίκτυο κρουνών πυρόσβεσης).

4. Αξιοποίηση δημοτικού χώρου παλαιών αλυκών και μέτρα προστασίας για τα έντομα.

5. Οδικό δίκτυο (κακή κατάσταση οδικού δικτύου, επανασχεδιασμός των φρεατίων ομβρίων υδάτων).

6. Διαχείριση κυκλοφοριακού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

7. Πρωτοβουλίες εκδηλώσεων (εκμάθηση κολύμβησης, σέρφιγκ, ναυτική εβδομάδα κ.λπ.)

Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, στο βαθμό που μας αναλογεί, να πάμε την ευρύτερη περιοχή ένα βήμα παραπέρα, με σεβασμό στο παρελθόν και όραμα για το μέλλον. Πράγμα για το οποίο είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το ενστερνίζεστε και εσείς από την πλευρά σας.

Με εκτίμηση,

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΥΦΙΔΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ”

 

Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι θεμελιώσεις κάποιων φωτοβολταϊκών, δίπλα στη θάλασσα. Οι άλλες τους ογκώδεις βράχους στην περιοχή της νυφιδιώτικης παραλίας που συνεχώς περιορίζεται. Οι φωτογραφίες είναι της κας Ταξούλας Αντωνίου Λαμπούση.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καμπίνες της Νυφίδας (και δεν είναι η πρώτη φορά), που προορίζονται για τους λουόμενους. Η κατάσταση είναι τελείως απαράδεκτη, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι γι’ αυτό το θέαμα δεν ευθύνεται κανένας άλλος παρά κάποιοι ανεύθυνοι, αδιάφοροι, με προκλητικά αντικοινωνική συμπεριφορά, που οτιδήποτε βρίσκεται έξω από το σπίτι τους το θεωρούν όχι μόνο ξένο μα και εχθρικό. Άνθρωποι χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό και πολιτισμό. Καλό θα ήταν οι ντόπιοι να έχουν το νου τους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι καμπίνες αυτές, όπως και της Σκάλας, που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, όπως μαθαίνουμε, θα πρέπει να επισκευαστούν από τον Δήμο και μάλιστα σύντομα. Δεν τις χρειάζονται αποκλειστικά οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του Ιουλίου και του Αυγούστου αλλά και οι ντόπιοι πολύ νωρίτερα. Οι καμπίνες είναι εκεί για όλο τον χρόνο και για όλους. Οι φωτογραφίες είναι του Κυριάκου Κουκούλα.

 

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 5ο-

Σελίδα λογοτεχνίας- Μέρος 5ο:«Δρόμος παλιός που αγάπησα…»- Αντώνης Χατζηλάμπρος, Φιλόλογος

Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου-Το “οδοιπορικό” του Ναού από τον Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο