Το δάσος της Λέσβου απειλείται

 

Είχαμε ενημερωθεί πριν από καιρό για το πρόβλημα του σκαθαριού που κατατρώει το δάσος της Λέσβου. Από ό,τι φαίνεται, όμως, το πρόβλημα επιδεινώνεται από όσα διαβάζουμε από τη μικρή “ανταπόκριση” που είχαμε από τη Μυτιλήνη και από όσα βλέπουμε από τις φωτογραφίες, που λάβαμε. Όλες οι φωτογραφίες είναι της Βέρας Κωφοπούλου και την ευχαριστούμε, εκτός της χαρακτηριστικής, που είναι του εθελοντικού σωματείου “Άμπελος”, που έχουν την σελίδα www.pinerescue.com

εθελοντικό σωματείο “Άμπελος” που έχουν τη σελίδα  www.pinerescue.com

 

Πανόραμα Πολιχνίτου

 Σας στέλνω  φωτογραφίες, που πήρα σήμερα, από Άγιο Δημήτρη, περιοχή του Τσίγγου, Μεγάλη και Μικρή Λίμνη… Είναι τραγικό και χειροτερεύει… Είπαν ότι είναι χειρότερο από πυρκαγιά, γιατί στην πυρκαγιά μπορεί να ξαναφυτρώσει…. Επίσης έχει ειπωθεί ότι πρέπει να κόβονται, να παίρνονται μέτρα προστασίας μη μετάδοσης του εντόμου και να μεταφέρονται με ελικόπτερο απευθείας για κάψιμο τα προσβεβλημένα δέντρα….(δεν ξέρω αν ισχύει)… Αυτό που ξέρω είναι ότι το πρόβλημα οξύνεται. 

Βέρα Κωφοπούλου

🥲ΕΝΑ ΣΚΑΘΑΡΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Τραγικές είναι οι εικόνες που δημοσιοποιεί κάθε τόσο το «Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος» του χωριού Αμπελικό Πλωμαρίου, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την ταχεία και επικίνδυνη εξάπλωση του φαινομένου της ξήρανσης του πευκοδάσους του νησιού.

Υπαίτιο ένα ιπτάμενο σκαθάρι (Dendroctonus micans ή Tomicus piniperda) που κάνει κανονική επίθεση σε ζωντανά πεύκα, ζει και πολλαπλασιάζεται μέσα στον φλοιό τους και απομυζεί πολύ γρήγορα τους χυμούς τους μέχρι που τα ξεραίνει.

Θεωρείται ένα από τα πιο απειλητικά παράσιτα σε όλη την Ευρώπη, και πριν λίγο καιρό εισήχθη και στη χώρα μας και στο νησί μας, απειλώντας τα δάση του νησιού με καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εξαιτίας των πυρκαγιών.

Για την αντιμετώπισή του η μόνη σύσταση είναι η άμεση κοπή με επί τόπου κάψιμο των δέντρων, δυστυχώς όμως ίσως πια να είναι πολύ αργά και ανέφικτο σε κάποια σημεία.

Η δασική υπηρεσία ασχολείται με το θέμα, αλλά η «Άμπελος» κάνει συνεχώς εδώ και πολλούς μήνες εκκλήσεις, να συστρατευθούν όλοι οι φορείς του νησιού άμεσα, για να ασχοληθούν και να βοηθήσουν την όλη κατάσταση. Και συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο να μην γίνεται οποιαδήποτε μεταφορά από περιοχή σε περιοχή, κορμών, ξύλων και υπολειμμάτων από τα ξερά πεύκα, προσβεβλημένων δένδρων .

Έχει φτιαχτεί και ειδική Ιστοσελίδα για τα ξερά πεύκα από την Άμπελο, η www.pinerescue.com, με σκοπό την συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της ξήρανσης των πεύκων στο νησί μας ώστε να συμβάλλουμε όλοι μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ανεβάζοντας φωτογραφίες με τα ξερά πεύκα μέσω της φόρμας της ιστοσελίδας. Τα δεδομένα της οποίας θα είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πηγή: Όλγα Καούκη (Olga Kaou) στο fb

 

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα εισιτήρια- Έχουμε δίκιο, αλλά…

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο