Βρίσα: Πριν έξι χρόνια (Δευτέρα,12 Ιουνίου, ώρα 15:28-6,3 Ρίχτερ)-Σήμερα;

Επιμέλεια Ιγνάτης Ψάνης

Όπως νοιώθουμε για τους ανθρώπους του διπλανού σπιτιού, έτσι ακριβώς πρέπει να σκεφτόμαστε και για τους συνανθρώπους  μας του διπλανού χωριού, ειδικότερα, όταν είναι στα ¨δύσκολα¨. Θεωρήσαμε, λοιπόν, χρέος μας να αναφερθούμε στους Βρισαγώτες, για να τονίσουμε, στο μέτρο που ακουγόμαστε, πως οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι υπουργοί εναλλάσσονται αλλά η αντοχή των ανθρώπων εξαντλείται, γιατί η λύση του δράματός τους, η ανοικοδόμηση του χωριού, καρκινοβατεί.

Στο τέλος της σελίδας αναρτήσαμε έκκληση για το Λαογραφικό Μουσείο Πολιχνίτου

Η χαρακτηριστική φωτογραφία της σελίδας παριστά τον θεό Εγκέλαδο (Βερσαλλίες)

Εγκέλαδος: Μία ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα, κατά τη μυθολογία, η προσωποποίηση του σεισμού και κατά κανόνα του ηφαιστειακού. Και τούτο γιατί ως αρχηγός των Γιγάντων, που στράφηκαν κατά των Θεών, γιος του Τάρταρου και της Γαίας, κυνηγήθηκε από τη θεά Αθηνά η οποία τον καταπλάκωσε, ρίχνοντας επάνω το όρος Αίτνα. Εκεί κοιμάται αλλά ενίοτε μετακινείται και αναστενάζει μέσα στον τάφο του και τότε προκαλούνται εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμοί. Αυτά είναι μύθος. Η πραγματικότητα …

Ήταν Δευτέρα, 12 Ιουνίου, ώρα 15:28, 2017, όταν ξύπνησε ο Εγκέλαδος, αντίκρισε ένα πανέμορφο χωριό, που χρόνια το έστηναν οι κάτοικοί του πέτρα την πέτρα, με ήσυχους και εργατικούς ανθρώπους του μόχθου και της προκοπής και χαιρέκακα βγήκε από τα έγκατα της γης, άπλωσε το τεράστιο κορμί του, ταρακούνησε συθέμελα τον κόσμο με 6,3 ρίχτερ. Το τι ακολούθησε μόνο αυτοί που το έζησαν και το είδα ξέρουν. Εμείς μόνο να υποθέσουμε ή να φανταστούμε μπορούμε τι κοσμοχαλασιά έγινε μέσα σε λίγα λεπτά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ lesvosnews

Ο σεισμός χτύπησε το χωριό με απίστευτη μανία, το πανέμορφο χωριό ισοπεδώθηκε . Η ροή από τις εικόνες  και τα βίντεο προκαλεί τρόμο.  Τα social media γεμίζουν θλίψη και αγωνία. Τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν. Πολλοί τραυματίες που χρειάστηκε να τρέξουν μέσα απ’ τα σπίτια που κατέρρεαν για να σωθούν, ευτυχώς μόνο ένα θύμα. Το χωριό, γεμάτο χαλάσματα, σκόνη και μισογκρεμισμένα κτίρια, εκκενώθηκε, και οι κάτοικοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, σε γνωστούς και φίλους ή σε ξενοδοχεία που άνοιξαν για να βοηθήσουν.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ:

Μια νεκρή , δέκα τραυματίες

Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»).
Πάνω από 1000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίρια).
Ένα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείου της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8)περισσότερο σοβαρές.
Αριθμός άνω των 25 ναών και ναϊσκων υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές του ναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας.
Επίσης έγιναν αυτοψίες σε 500 περίπου ακόμη κτίρια, στα περισσότερα των οποίων διαπιστώθηκαν ζημιές από τον σεισμό, που όμως η σοβαρότητά τους δεν ήταν τέτοια ώστε να απαγορευτεί η χρήση τους πριν την επισκευή τους, τα λεγόμενα «πράσινα».
Επίσης δηλώθηκαν ζημιές σε 65 εμπορικές επιχειρήσεις και αγροτικά νοικοκυριά καθώς και μεγάλος αριθμός καταστροφής οικοσκευών «κόκκινων» και «κίτρινων» κατοικιών.

Ο κύριος όγκος των ζημιών αναλογεί στον οικισμό Βρίσας (περίπου σε ποσοστό 80%) και οι υπόλοιπες ζημιές αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων Πλωμαρίου και Πολυχνίτου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρισμένοι σαν παραδοσιακοί.

https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/afieromata/12-ioynioy-2017-ora-1528-dyo-hronia-meta

ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ-ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Πολλές υποσχέσεις δόθηκαν… οι Κυβερνήσεις άλλαξαν και η σκληρή πραγματικότητα παραμένει: η Βρίσα ακόμη είναι ένα χωριό φάντασμα!

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ

Η ιστοσελίδα vatera.gr  αναφέρει:

Αν μας έλεγαν τότε :

Ότι σε έξι χρόνια θα υπάρχουν ακόμα στο χωριό  ετοιμόρροπα κτίρια που θα στέκουν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών

Ότι σε έξι χρόνια οι ηρωικοί κάτοικοι του χωριού, που δεν το εγκατέλειψαν, και οι ελάχιστοι που γύρισαν στα καινούρια σπίτια τους, θα εξακολουθούν να κάθονται στα πεζούλια του Πλάτανου επειδή δεν θα λειτουργεί καφενείο στο χωριό

Ότι σε έξι χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε ένα ψιλικατζίδικο ανοιχτό

Ότι σε έξι χρόνια μόλις σκοτεινιάσει η ερημιά θα σκιάζει το άλλοτε πολύβουο και ζωντανό χωριό

Ότι σε έξι χρόνια θα υπάρχουν αρκετά ακόμα σπίτια και μαγαζιά στο χωριό που δεν θα έχει αρχίσει η επισκευή ή η ανακατασκευή τους

Ότι σε έξι χρόνια δεν θα έχει αρχίσει η ανακατασκευή κανενός δημοτικού κτιρίου στο χωριό

Ότι σε έξι χρόνια το κουφάρι του σχολείου μας, για το οποίο τόσο είχαν κοπιάσει και προσφέρει οι γονείς και οι παππούδες μας, θα στέκει μισογκρεμισμένο

Ότι σε έξι χρόνια στη Ζωοδόχο Πηγή θα μπαίνουμε κάτω απ’ τα υποστυλώματα με γυμνούς τους τοίχους και το τέμπλο περιμένοντας μαζί της το …ΕΣΠΑ

Ότι σε έξι χρόνια ο Άγιος Κωσταντίνος θα ψάχνει -και δεν θα βρίσκει- χρηματοδότη για τη μελέτη της επισκευής του

Αν τότε, στις 12 Ιουνίου 2017, οι κάθε λογής και απόχρωσης «γαλονάδες», που έτρεξαν να μας συμπαρασταθούν, μας έλεγαν ότι επί έξι χρόνια θα τραβήξουμε «τον έρμο μας» με την γραφειοκρατία, την αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων

Αν τότε μας έλεγαν όλα αυτά, και αν τους πιστεύαμε, σίγουρα πολλοί θα παθαίναμε …εγκεφαλικό.

Το γλιτώσαμε διότι αντί να μας πουν όλες αυτές τις αλήθειες  μας φλόμωσαν με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και διότι η ελπίδα δεν θα μας άφηνε να τους πιστέψουμε.

Τώρα ξέρουμε! Τώρα που ξέρουμε, περισσότερο πεισμωμένοι, περισσότερο προσγειωμένοι, χωρίς να χάνουμε τις ελπίδες μας, πρέπει με κοινή πορεία να  κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναζωντανέψουμε το χωριό μας.

Το μεγάλο ερώτημα: Το κάνουμε;

Η προσωπική απάντηση είναι: ΟΧΙ!

Το γιατί δεν είναι του παρόντος. Διότι σήμερα έχουμε επέτειο. Επέτειο της πρώτης μεγάλης καταστροφής. Διότι δυστυχώς ακολούθησε και η δεύτερη!

 Πηγή: Δημοσιεύθηκε την  από Stratis, vatera.gr
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ  lesvosnews
Ελάχιστοι κάτοικοι διαμένουν στο χωριό, στα ελάχιστα σπίτια που άντεξαν. Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα» παραμένουν  στη θέση τους, τα «κίτρινα» αδυνατούν να επισκευαστούν καθώς οι ιδιοκτήτες τους παλεύουν με τη γραφειοκρατία.  Ευτυχώς που η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου λειτούργησε και οι σεισμοπαθείς έχουν εξασφαλίσει προς το παρόν στέγη στα γειτονικά χωριά.

 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Video ΑΠΟ ΤΟ Aeolos TV ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας κ. Νίκος Γκουγκούλιος

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΗ

Στη χώρα που ζούμε θα ήταν είδηση πρώτου μεγέθους, αν ανοικοδομούνταν ολόκληρο χωριό, η Βρίσα, μέσα στα χρόνια που πέρασαν από τον τρομακτικό σεισμό, αν λογαριάσουμε πως ακόμα παλεύουμε να αναστηλώσουμε το Δημοτικό μας Σχολείο στον Πολιχνίτο. Ευτυχώς, είμαστε στα τελειώματα. Δεν είναι, όμως, παρομοίου μεγέθους είδηση ότι το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιχνίτου, που μετά τον ίδιο  σεισμό κρίθηκε ακατάλληλο, ακόμα να μην μπορεί να μεταστεγαστεί σε κάποιο από τα εξαίρετα κτήρια που διαθέτει ο Δήμος στο χωριό μας; Είχαμε καταγράψει λεπτομερώς τις ζημιές, που υπέστη κάποτε. Δεν τολμούμε να φανταστούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του. Και από τον “ΠΟΛΙΧΝΙΑΤΙΚΟ ΛΟΓΟ” παλαιότερα αλλά και στις μέρες μας από τον ιστότοπό μας “πανόραμα πολιχνίτου”, επί τέσσερα και παραπάνω χρόνια επαναφέρουμε το θέμα συνεχώς. Δυστυχώς, κανένα ενδιαφέρον, καμία ανταπόκριση ούτε καν απόκριση, κυρίως από τον Δήμο, που έχει την ευθύνη αλλά και την ευχέρεια της επίλυσης του θέματος. Έτσι δεν είναι, αγαπητέ Γιώργο;

Καλούμε άλλη μια φορά τους υπεύθυνους να μεταστεγάσουν οριστικά το Λαογραφικό Μουσείο ή έστω προσωρινά, μέχρι να επισκευαστεί το σπίτι, που το στεγάζει και να επανέλθει στον χώρο του.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ(;) ΑΠΕΞΩ!

Χωρίς σχόλια!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ

 

Διαβάστε επίσης

Γίνονται ένα σύγχρονο πολιτιστικό και σχολικό συγκρότημα στον Πολιχνίτο;

Οικία Καλιά (σπιταρώνα)- “Πρέπει να σωθεί” Παναγιώτης Πιττός-2016!

Το λεξικό των Πολιχνιάτικων φράσεων-Μέρος 3ο

Μαθηματικών συνέχεια…Λύσεις προβλημάτων Σεπτεμβρίου- Προβλήματα Οκτωβρίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο