Το “δις εξαμαρτείν” μέρος 3ο-Η συνάντησή μας με τον κ. Θ. Κούσκο

Ιγνάτης Ψάνης

Γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για τα ιαματικά του χωριού μας ότι έκλεισε ένας κύκλος -και μάλιστα επώδυνα και επιζήμια. Έχασαν πολλοί τα λεφτά τους – και ανοίγει ένας άλλος, στον οποίο  τον πρώτο ρόλο, τον αδιαπραγμάτευτα πρωταρχικό αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Κούσκος και μάλιστα για το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα των 25+5 χρόνων. Θεωρήσαμε, επομένως, υποχρέωσή μας να τον γνωρίσουμε και από κοντά, δεδομένου ότι το όνομά του το είχαμε ακούσει από τον Δήμο πολύ πριν αναλάβει το έργο.

“Βέβαια μια συζήτηση ενός Φιλολόγου με έναν φτασμένο Επιχειρηματία για οικονομικά θέματα  μάλλον ανισοβαρής είναι και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συζήτησης οδηγεί σε προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα 10-0” του είπα.

Γέλασε και είπε πως όχι δεν είναι έτσι. Και πράγματι δεν είναι απολύτως έτσι, γιατί το θέμα των ιαματικών το παρακολουθούμε από την αρχή του.

 Η επίσκεψη  στο γραφείο του κράτησε αρκετή ώρα και έγινε μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας και  διαλόγου, στον οποίο ένοιωθες πως μπορείς να ρωτήσεις ό,τι θεωρείς σημαντικό ή μη και να πάρεις συγκεκριμένες και απόλυτα κατανοητές απαντήσεις. Ένας ανοιχτός διάλογος, χωρίς προαπαιτούμενα και περιχαρακώσεις.

Βέβαια ένας επιχειρηματίας ο οποίος επενδύει στα μέρη του και ο οποίος ήδη έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα στον ξενοδοχειακό χώρο σε αρκετά μέρη της χώρας, φαίνεται πως ξεκινά από μια σοβαρή βάση το έργο του, δεδομένου ότι υπάρχουν πηγές πελατειακής τροφοδότησης.  Όσον αφορά τον χώρο του θερμαλισμού  έχει φροντίσει να διαμορφώσει  εντός και εκτός της χώρας έναν ευρύτερο κύκλο γνωριμιών με ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά το αντικείμενό τους, αξιόπιστους και επαγγελματίες. Είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια επένδυση οικονομικά συμφέρουσα, γιατί γίνεται σε μια εποχή και σε μια χώρα, που προβάλλεται στο εξωτερικό, οπότε “πουλάει” ο ήλιος, η θάλασσα, το νησί. Αλλά και η ανάγκη για αποθεραπεία δερματικών κυρίως ασθενειών που καταταλαιπωρούν την Ευρώπη με σύγχρονα ιατρικά πρωτόκολλα και για ψυχαγωγία σε συνδυασμό με τα κόστη που θα είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, καθιστούν την επένδυση ελκυστική, εννοείται και με την ανάλογη διαφήμιση. ” Ο ιαματικός τουρισμός είναι το μέλλον”, τόνιζε διαρκώς. Είναι επομένως, λογικό να είναι αρκετά ενθουσιώδης και πειστικός για το εγχείρημά του.

-“Ένα νησί με πέντε διαφορετικές πηγές είναι παγκόσμιο φαινόμενο” τόνισε

Θεωρεί ότι το επενδυτικό κεφάλαιο είναι επαρκές για το πλάνο που έχει προτείνει στον Δήμο και ότι όλες οι προβλέψεις του για την επισκεψιμότητα και τον οικονομικό προϋπολογισμό είναι όχι μόνο εφικτές αλλά και οι ελάχιστες.

Αγανακτεί έντονα με όσους για προσωπικούς λόγους αφήνουν αρνητικά υπονοούμενα ή αλλάζουν θέσεις, όπως και με όσους υπεύθυνους δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον ρόλο τους.

Φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις και τον τρόπο σκέψης των παραγόντων, των ανθρώπων που θεσμικά εμπλέκονται με το εγχείρημα του στην περιοχή μας αλλά και στο νησί ευρύτερα. Έχει ήδη την εμπειρία από το ξενοδοχείο “ΚΑΤΙΑ” στην Κράτηγο. Ελπίζει πως οι ανασκαφές για παλαιολιθικά ευρήματα ίσως επεκταθούν και στα Θέρμα, γεγονός που θα έδινε επιπλέον πόντους στο στην περιοχή.

-Εκείνο που ” βλέπω” στον Πολιχνίτο είναι το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί συνολικά ένα μεγάλο Spa, όταν θα αναπτυχθεί όλο το σκηνικό. Και το κυριότερο είναι να γίνει λειτουργικό, να έρθει κόσμος δουλέψει και στα ξενοδοχεία προτίθεμαι να δώσω και κάποια κίνητρα ικανοποιητικά, ώστε να δουλεύουμε όλοι στην περιοχή. “Είναι μονόδρομος” τόνισε.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι προσδοκίες και τα πλάνα του κ .Θεόδωρου Κούσκου για το Θέρμα. Εμείς, φυσικά, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε για μια προσπάθεια που ακόμα δεν άρχισε! Αντίθετα ελπίζουμε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του για τον τόπο μας  και για τον ίδιο. Αν οι συγκυρίες και οι άνθρωποι συνδράμουν, ίσως είναι τυχερό μετά από κάποια χρόνια να χαμογελάμε, ίσως και πιο σύντομα Αν, όμως, δε συμβούν αυτά και αν οι συμφωνίες καταστρατηγηθούν, οι ελπίδες διαψευστούν και οι υπογραφές αθετηθούν, τότε θα μιλάμε για το ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ, για δεύτερη φορά που θα μείνουν αναξιοποίητα τα Θέρμα και τότε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

΄

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Το μαύρο πανώ της Βρίσας

Πολιχνίτος: Ένα χωριό-ανοιχτό μουσείο στα νοτιοδυτικά της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο