Πώς γεννήθηκε η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Με ποια αφορμή θεσπίστηκε η εργατική πρωτομαγιά
Σαφέστατο μήνυμα για το τι είναι η Πρωτομαγιά δίνει η λακωνική και απόλυτα ακριβής φράση «Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία».
Πώς όμως και από πού ξεκίνησε να γιορτάζεται η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς;
Γράφει στο «ΒΗΜΑ» της 30ης Απριλίου 2006, η τότε προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή:
«Η προέλευση της Πρωτομαγιάς τοποθετείται στην Αμερική του 19ου αιώνα. Κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και μικρής διάρκειας απεργίες συνεχίστηκαν σε όλο το πρώτο μισό του 19ου αιώνα με στόχο να ψηφισθεί πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία για οκτάωρη εργασία».
«Παραθυράκια» για εργοδότες
Όπως εξηγεί η Φωτεινή Τομαή αν και ως το 1868 έξι πολιτείες και πολλές πόλεις είχαν ήδη ψηφίσει νόμους για το οκτάωρο των εργαζομένων, η σχετική νομοθεσία είχε πολλά «παραθυράκια» που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εργοδότες. Μερικοί μάλιστα μείωσαν τα μεροκάματα ανάλογα με την αλλαγή των ωρών.»
Σκληρότερη τακτική οι βιομήχανοι ακολούθησαν την περίοδο της οικονομικής ύφεσης 1873-1879. Οι ώρες εργασίας έφθαναν συχνά τις δώδεκα και δεκαπέντε και σε πολλές βιομηχανίες οι εργαζόμενοι δούλευαν ακόμη και τις γιορτές και τις Κυριακές, αδιάκοπα όλον τον χρόνο. Ακόμη πιο απάνθρωπη τακτική ήταν να υποχρεώνονται οι εργάτες να δουλεύουν 24 ώρες συνεχώς όταν άλλαζαν βάρδια από ημερήσια σε νυχτερινή.
Το Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας
»Από τις διάφορες οργανώσεις που εμφανίστηκαν ως τότε, δυναμικότερη και πολυπληθέστερη ήταν το Τάγμα των Ιπποτών Εργασίας που ιδρύθηκε το 1886 και πολύ γρήγορα βρέθηκε να αριθμεί 700.000 μέλη.
»Ανάμεσά τους πολλοί μαύροι και γυναίκες. Σύνθημα της οργάνωσης ήταν “ζημιά στον ένα, ζημιά για όλους μας!”. Σύντομα η οργάνωση δέχθηκε ανάμεσα στα μέλη της και μισθωτούς, απέκλεισε όμως χρηματιστές, δικηγόρους, γιατρούς, χαρτοπαίκτες και ιδιοκτήτες σαλούν!
Πηγή: https://www.ot.gr/2023/05/01/epikairothta/pos-gennithike-i-giorti-tis-ergatikis-protomagias/