Κώστας Καλαθάς: Ο Εναλλακτικός Δάσκαλος

Αρχικά να ζητήσουμε συγγνώμη για την ερασιτεχνική λήψη της συνέντευξής μας με τον αγαπητό Κώστα. Πρόκειται για βιντεοσκόπηση από το viper του υπολογιστή μέσω κινητού! Οι όποιες, όμως, ατέλειες του ερασιτέχνη αποζημιώνονται από τον εμπνευσμένο λόγο του άξιου και αγαπητού Δασκάλου και Ανθρώπου. Επιδιώξαμε τη συνέντευξη αυτή, γιατί, δυστυχώς κατόπιν εορτής, πληροφορηθήκαμε ότι ο Κώστας είχε  ξεκινήσει να διακοσμεί με τοιχογραφίες τους τοίχους του Δημοτικού μας σχολείου.

Τον φανταζόμαστε επί τρία καλοκαίρια, σαν άλλος Μιχαήλ Άγγελος, σκαρφαλωμένος πάνω σε πανύψηλες σκαλωσιές να εικονογραφεί με τεράστιες τοιχογραφίες πολλών μέτρων τους απρόσωπους και άχαρους τοίχους των μεγάλων διαδρόμων του Δημοτικού  μας σχολείου. Ξεκίνησε από τη μυθολογία (Ηρακλήs – Αργοναυτική εκστρατεία) με τη φιλοδοξία  να  διακοσμήσει τους διαδρόμους και των δύο παλιών Δημοτικών – 1ου και 2ου– ισογείου και ορόφου! Θα έφτανε ίσαμε τους νεότερους χρόνους. Πρόλαβε και φιλοτέχνησε δεκατρείς εξαιρετικές παραστάσεις. Δυστυχώς, ο Εγκέλαδος ανέκοψε τον οίστρο του Δασκάλου αλλά, ακόμα  χειρότερα, η αποκατάσταση του κτηρίου επέβαλε την κατεδάφισή των δημιουργημάτων αυτών.

Αν η θεά τύχη επέτρεπε, σήμερα ο Πολιχνίτος θα είχε τη δική του, κατά κάποιο τρόπο και τηρουμένων των αναλογιών, ιστορική Καπέλα Σιξτίνα (πρόκειται για το παρεκκλήσι του Βατικανού με τις ανεπανάληπτες  τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, με κορυφαία την  παράσταση της Δημιουργίας). Παραστατική αφήγηση της Ιστορίας για μαθητές και όχι μόνο. Θα ήταν ένα εξαίρετο αξιοθέατο, κατάλληλο για αξιοποίηση κάθε μορφής. Μάθημα Ιστορίας και Τέχνης συνάμα.

Όμως, αντιστρέφουμε το ρητό στη δική μας περίπτωση και: «ουδέν καλόν αμιγές κακού». Όταν επικοινωνήσαμε με την τεχνική εταιρεία, που ανάλαβε την αποκατάσταση του κτηρίου, μας είπαν: «Δε γινόταν αλλιώς».

‘Όμως ο Κώστας δεν το βάζει κάτω. Έχει σχέδια. Η αγάπη του για τα παιδιά και τη ζωγραφική δεν τον αφήνουν να ησυχάσει. Ακούστε τον:

Ιγνάτης Ψάνης, Φιλόλογος

Διαβάστε επίσης

Σελίδα φωτογραφίας-Μέρος 5ο-

Σελίδα λογοτεχνίας- Μέρος 5ο:«Δρόμος παλιός που αγάπησα…»- Αντώνης Χατζηλάμπρος, Φιλόλογος

Θερμοπηγές Πολιχνίτου: έναρξη λειτουργίας-

Περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου-Το “οδοιπορικό” του Ναού από τον Στρατή Πάντα

Μετάβαση στο περιεχόμενο