Η σφαγή της Τριπολιτσάς

Είναι γνωστή η τακτική της Τουρκικής Κυβέρνησης να ανασύρει κάθε τόσο από τη λίστα των θεμάτων, τα οποία κατά τη γνώμης της εμφανίζουν τη χώρα μας να παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες, να διαπράττει εγκλήματα, να υποθάλπει τρομοκράτες, να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας, να συμπεριφέρεται αδίστακτα και απάνθρωπα στους πρόσφυγες να αποτελεί μόνιμη απειλή για την ίδια και άλλα τέτοια ατεκμηρίωτα και ανόητα. Τα τελευταία χρόνια τέτοιες δηλώσεις και ανακοινώσεις γίνονται καθημερινά, τρις της ημέρας(!), από τα ίδια …μετερίζια. Η τακτική είναι γνωστή “λέγε, λέγε στο τέλος κάτι μένει” αφενός. Αυτό αφορά τους ξένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αγεωγράφητοι, ανιστόρητοι και που στο κάτω-κάτω τους είναι αδιάφορο τι συμβαίνει εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια ή χιλιόμετρα μακριά τους. Αφετέρου ασκείται συστηματική πλύση εγκεφάλου στους πολίτες της χώρας αυτής και η οποία αποδίδει, γεγονός που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και η ελίτ των διανοουμένων στην Τουρκία έχει πειστεί πω τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους ανήκουν (!)

Τελευταία ξαναθυμήθηκαν …τις σφαγές της Τριπολιτσάς πριν από 200 και χρόνια. Απαιτούν μάλιστα να κατηγορηθεί η χώρα μας για …γενοκτονία. Πάνω σ’ αυτό το αφήγημα, το οποίο μπορεί να έχει κάποια ιστορική βάση, μπορεί κάποιος εύκολα και γρήγορα να πει:

– Δεν διαπράχτηκε καμιά γενοκτονία, γιατί δε σφαγιάστηκε κανένα γένος(!)

– Η κατάληψη της Τριπολιτσάς ήταν στρατηγικός στόχος των επαναστατημένων, γιατί η πόλη αυτή ήταν το πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο των κατακτητών στη χώρα μας, η καρδιά της τουρκικής εξουσίας και ισχύος, συνεπώς ο πιο μισητός χώρος 400 και χρόνων σκλαβιάς.

– Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τις σφαγές των Τούρκων, τις διώξεις ως οθωμανική αυτοκρατορία ίσαμε τη Σμύρνη, το 1953 και την παράνομη -με τη βούλα του ΟΗΕ- κατοχή της Κύπρου δε θα έχουμε τελειωμό. “Κατάρα της Ασίας” χαρακτήρισε ο Τζορτζ Χόρτον τους Τούρκους, που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής. Ένας λαός που ως πολεμικός ξεκίνησε από τα Ουράλια και μετά από τόσους αιώνες δεν έχει ακόμα εκπολιτιστεί, αν και συνορεύει με την Ευρώπη. Με όλους τους γειτονικούς λαούς είναι σε πολεμική αντιπαλότητα.

Ιγνάτης Ψάνης, Φιλόλογος

Ακολουθεί μια άλλη οπτική για την Τριπολιτσά από τον Νίκο Μωραϊτάκη, που έχει το ενδιαφέρον της.

Σε περυσινή ανάρτησή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί στη μνημονευόμενη σε ελληνικές πηγές αντίδραση των Ελλήνων μετά την Άλωση της Τριπολιτσάς, εφέτος όμως, με μια κίνηση που δείχνει την επικοινωνιακή σημασία που αποδίδουν οι Τούρκοι στο γεγονός, τη σκυτάλη παρέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος Τ.Ρ. Ερντογάν, ο οποίος, όπως είναι ήδη σε αρκετούς γνωστό, σε προσωπική ανάρτησή του ανέφερε ότι «δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, στην οποία δολοφονήθηκαν βάναυσα χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι, Αλβανοί αδελφοί μας και Εβραίοι».

Την ανάρτηση συνοδεύει η πιο πάνω φωτογραφία που υποτίθεται ότι απεικονίζει το πεδίο της σφαγής των Τούρκων εμπρός στα τείχη της Τριπολιτσάς… Πρόκειται για ένα ατυχές τέχνασμα της τουρκικής προπαγάνδας, δεδομένου ότι ο εν λόγω πίνακας του George Philipp Rugendas αφορά τη Μάχη του Πετροβαράντιν (στη Σερβία) ανάμεσα σε Αυστριακούς και Τούρκους το έτος 1716. Βέβαια, αυτή η παραπλανητική ανάρτηση δεν απευθύνεται στους γνωρίζοντες αλλά στους πολλούς αδαείς (στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό), στα μάτια των οποίων οι Έλληνες εμφανίζονται ως δράστες ωμοτήτων με σκοπό να αμαυρωθεί η εικόνα τους και ταυτόχρονα να αποενοχοποιηθούν οι Τούρκοι για τις δικές τους πασίγνωστες σε όλους σφαγές.

Ειδικότερα, με αυτό τον τρόπο επιχειρούν, οπτικοποιώντας το γεγονός, να αντισταθμίσουν την αλγεινή εις βάρος τους εικόνα που σχηματίζουν όσοι γνωρίζουν τον περίφημο πίνακα του Ντελακρουά με θέμα τη Σφαγή της Χίου που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο γνωστός πίνακας με θέμα τη Σφαγή της Χίου διαστάσεων 4,20 Χ 3,50 μ. εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα εκθέματα του μεγαλύτερου μουσείου του Κόσμου.

Η παραπληροφόρηση όμως δεν αφορά μόνο την (ελλιπή) είδηση και την εικόνα των όσων συνέβησαν στην Τριπολιτσά, αλλά, επιπλέον, αποσιωπά την κρίσιμης σημασίας διαφορά ανάμεσα στα δύο γεγονότα:

Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των Ελλήνων έναντι των Τούρκων οφείλεται και εξηγείται από το αυθόρμητο ξεσπασμα καταπιεσμένων ανθρώπων που διψούσαν για ελευθερία μετά από τετρακοσία χρόνια δουλείας υπό τον ζυγό σκληρού κατακτητή, ενώ η Σφαγή της Χίου εκ μέρους των Τούρκων υπήρξε το αποτέλεσμα προμελετημένης επιχείρησης επιβολής αντιποίνων για την εξέγερση των κατοίκων της που επιζητούσαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθεροι.

Δυστυχώς, την πιο πάνω ανάρτηση του Τούρκου προέδρου αναπαρήγαγαν τα ελληνικά ΜΜΕ χωρίς να τη σχολιάσουν σωστά (Βλ. ανταπόκριση του Μαν. Κωστίδη που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 23.09.2022 • 15:41 με τον άχρωμο τίτλο: «Την εμπρηστική ρητορική συντηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»), αν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου κάποτε να προβληθεί και στο εξωτερικό μια απάντηση σαν την παραπάνω στην επετειακή πλέον ετήσια για το γεγονός προπαγάνδα των Τούρκων. ν.μ.

Διαβάστε επίσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ

Διάβασμα για λουομένους στη Νυφίδα!

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

“Χρυσοπράσινο φύλλο…αιματοβαμμένο στο πέλαγος”- Η Κύπρος-

Μετάβαση στο περιεχόμενο