Γιάννης Συκάς: «Να αξιοποιηθούν άμεσα από την Περιφέρεια οι πηγές της ΠΕΣΣΑΣ» [Vid]
Ιγνάτης Ψάνης
Την εποχή που ισχύουν στην Λέσβο απαγορευτικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης νερού, εκατοντάδες κυβικά χάνονται στην θάλασσα από τις μέχρι σήμερα αναξιοποίητες πηγές της ΠΕΣΣΑΣ.
Το θέμα αναδεικνύει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς υπενθυμίζοντας στους αρμόδιους ότι υπάρχει από το 1990 επικαιροποιημένη μελέτη για την δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο σημείο δεδομένου ότι η πηγή τροφοδοτείται όλη την διάρκεια του έτους.
«Οι πηγές ΠΕΣΣΑΣ είναι πηγές που καθ’όλη τη διάρκεια του έτους έχουν νερό. Είχε δρομολογηθεί μελέτη από το 1990 η οποία προέβλεπε την δημιουργία λιμνοδεξαμενής μέσα από την οποία θα περνούσε νερό 3.000.000 m3(κυβικά μέτρα) διότι, όπως προανέφερα, είναι τροφοδοτούμενη όλη την διάρκεια του έτους. Είναι σε υψόμετρο και θα μπορούσε να υδρεύσει με φυσική ροή σχεδόν όλο τον κάμπο των Βασιλικών & του Λισβορίου, δηλαδή σε έναν κάμπο που υπάρχει έντονη αγροτική δραστηριότητα» πρόσθεσε ακολούθως ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τον γλυκάνισο που παράγει και περιλαμβάνεται στα βασικά συστατικά των μονάδων ποτοποιίας ούζου. «Θα έπρεπε να είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα έπρεπε να γίνουν στο νησί μας», ενώ επανερχόμενος στην μελέτη ο κ. Συκάς ανέφερε ότι την συγκεκριμένη την παρέλαβε από το τότε Υπουργείο Γεωργίας και -όντας Δήμαρχος Πολιχνίτου- ήταν δεκάδες οι φορές κατά τις οποίες απευθύνθηκε στα αρμόδια Υπουργεία για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. «Βέβαια δεν ήταν ευθύνη του Δήμου αλλά της Νομαρχίας» είπε, θέλοντας να υπενθυμίσει τις αρμοδιότητες, ωστόσο τόνισε ότι επειδή ήταν ένα θέμα που απασχολούσε έντονα τον Δήμο ο τελευταίος αναζητούσε οδούς και δρόμους για την υλοποίηση του έργου δεδομένου ότι η έλλειψη νερού απασχολούσε έντονα τον τότε Δήμο Πολιχνίτου. Επισήμανε ότι επί τη θητεία του Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού είχαν έρθει πολύ κοντά στην χρηματοδότηση του έργου, αλλά η πολύκροτη υπόθεση με το Βατοπέδι που προέκυψε τότε, «πάγωσε» τη συνέχεια της δικής μας υπόθεσης.
«Δεν χωρά αναβολή»
«Είναι ένα έργο το οποίο πιστεύω, άμεσα πρέπει να δρομολογηθεί. Υπάρχει έτοιμη μελέτη και μάλιστα την είχαμε επικαιροποιήσει και εμείς και νομίζω και τώρα η Περιφέρεια πρέπει να επιδιώξει άμεσα να ενταχθεί αυτό το έργο π/υ 3εκ. ευρώ. Με την λειψυδρία που υπάρχει δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη αναβολή» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ακολούθως: «Πιστεύω ότι οι γεωργήσεις είναι βοηθητικές λύσεις, μπορούν να βοηθήσουν τους θερινούς μήνες. Πρέπει να γίνουν πολλά έργα πριν τις γεωτρήσεις, όπως υδρομάστευση πηγών, μικρά φράγματα. Στον Πολιχνίτο είχαμε όλο το καλοκαίρι λειψυδρία, μεταφέραμε νερό με βυτία από την γεώτρηση της Νυφίδας στον Πολιχνίτο κάτι που εγκυμονούσε κινδύνους – και δεν ξέρω αν έγινε κιόλας η γεώτρηση να «τραβήξει» θάλασσα και να δημιουργήσει πρόβλημα. Στις πηγές που είχα επισκεφτεί πριν δύο περίπου μήνες είδα ότι υπήρχε νερό το οποίο μπορούσαμε να πάρουμε και να δώσουμε σε μεγάλο βαθμό λύση γιατί με φυσική ροή συνδέονται οι πηγές με την δεξαμενή του Πολιχνίτου».
Επανειλημμένα το θέμα του νερού
Ο κ. Συκάς ανέφερε ότι κάποια θέματα όπως ΔΕΥΑΛ, ΔΕΔΑΠΑΛ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βάστρια και Πυροπροστασία, που αφορούν τόσο τον Δήμο Δυτικής Λέσβου όσο και το νησί στο σύνολό του, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει επανειλημμένως ζητήσει να συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το θέμα της ΔΕΥΑΛ δεν είχε έρθει στο Δημοτικό τουλάχιστον 4 χρόνια και ήρθε πριν τρεις μήνες με θέμα μείωσης τιμών όταν η ίδια η Δημοτική Αρχή ενέκρινε προηγουμένως αυξήσεις μέσω της Δημοτικής Επιτροπής(..) Φέρνουν το θέμα τελευταία στιγμή χωρίς να γίνεται ουσιαστική κουβέντα για την έλλειψη του νερού καθώς και ποια έργα υποδομής προγραμματίζονται για να ανταπεξέλθουμε σε αυτά τα προβλήματα». Ακολούθως υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2023 στον Μόλυβο του τουρισμού μεταφερόταν νερό με βυτία «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία δραστηριότητα δίχως το βασικό αγαθό που είναι το νερό (..) Πρέπει να γίνουν σοβαρά έργα υποδομής για το πρόβλημα του νερού και να μην καταφεύγουμε στην εύκολη λύση το Φράγμα του Τσικνιά – που δεν ξέρουμε αν και πότε θα γίνει- ή να κάνουμε αφαλάτωση. Αυτές είναι λύσεις που έχουν τεράστιο κόστος, ενώ μπορούμε στο νησί μας με μικρές παρεμβάσεις και σοβαρά έργα να δώσουμε λύσεις στην υδροδότηση και στην άρδευση» είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του.
Πηγή:https://www.emprosnet.gr/e-tv/sykas-na-aksiopoiithoyn-amesa-apo-tin-perifereia-oi-piges-tis-pessas-vid