Εκδηλώσεις , Πολιχνίτος
“Ιαματικός Τουρισμός-Προοπτικές Ανάπτυξης” στο Πολύκεντρο
Ιγνάτης Ψάνης
Ιαματικός τουρισμός , ιαματική ιατρική, θερμαλισμός, ευεξία ήταν στην πρώτη γραμμή το βράδυ στις 17 Αυγούστου στο Πολύκεντρο του χωριού μας , όπου αναπτύχθηκε το θέμα” Ιαματικός Τουρισμός -Προοπτικές Ανάπτυξης”. Την εκδήλωση διοργάνωσε τα Ιαματικά Λουτρά “Ιπποκράτης” υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Παρουσιάστηκε μία εικόνα ανάπτυξης της περιοχής μας, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΉΣΟΥΜΕ.
Πρώτος ομιλητής ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, Πρόεδρος Ιπποκράτειου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και συμπληρωματικής Ιατρικής, ο οποίος ανέπτυξε τις θεραπευτικές δυνατότητες των ιαματικών πηγών του Πολχινίτου και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, τα οποία θα εκτινάξουν την ανάπτυξη της περιοχής μας.
-Ο κ. Μιχάλης Βραχόπουλος, Καθηγητής Αναπληρωτής, Πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, επικεντρώθηκε στο ραδόνιο, μία κρυφή πληγή, προκαλεί καρκίνο του πνεύμονος, που εκπέμπεται κυρίως από το ιαματικά λουτρά αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί.
Ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, τ. Συντονιστής γραφείου Καινοτομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Όμως το ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέσπασε η ομιλία του Θεόδωρου Κούσκου, Πρόεδρου του ομίλου Οptimum Τarget.
Ο κ. Κούσκος στην ομιλία του συμπεριέλαβε μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω:
“- Με τη βοήθεια σας καταφέραμε να πάρουμε το σήμα σε 8 μήνες (εννοεί το σήμα λειτουργίας από το Υπουργείο Τουρισμού).
-Τα αποτελέσματα της λειτουργίας των θερμοπηγών, μέσα σε λιγότερες από 90 μέρες, είναι καταπληκτικά, η επισκεψιμότητα μεγάλη.
Το βαλάντιο των 8 ευρώ ίσως δεν έχει γίνει αποδεκτό. Όμως δική μας εμμονή μας και στόχος μας είναι να πιστοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας, που θα τις απευθύνουμε στους αντίστοιχους χρήστες.
Εμείς δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία υποδομή, που θα ανακατεύουμε το νερό με το αντίστοιχο της ΕΥΔΑΠ και θα κάνουμε ένα μπάνιο. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ιατρικά πρωτόκολλα.
Το νερό το ξεκουράζουμε στους 40ο, το βάζουμε στους 45ο, για να μειωθεί το ραδόνιο.
– Στην Κράτηγο (ξενοδοχείο εννοεί) έχουμε κέντρο θαλασσοθεραπείας και όλη αυτή την εμπειρία τη μεταφέραμε στον Πολιχνίτο.
– Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι η δράση μας στον ιαματικό τουρισμό αναφέρεται και στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έτσι ανοίγονται νέες προοπτικές δράσης και μια που
έχουμε σοβαρή βοήθεια από τεχνοκράτες και αρχίζουμε να σχεδιάζουμε ανάλογες κινήσεις.
-Υπάρχει η προοπτική, η θέληση, να φτιάξουμε ένα Κέντρο- Ινστιτούτο καινοτομίας, ευεξίας και αντιγήρανσης, έννοιες που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τέτοιο κέντρο δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα κράτη.
Θα ζητήσουμε σαν εταιρεία και τη στήριξή σας να φτιάξουμε κέντρο καινοτομίας, να δεχθεί ο Δήμος να μας δώσει ένα ακίνητο, ώστε το κέντρο αυτό να έχει την έδρα του στον Πολιχνίτο.
Έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επιστημονική ομάδα θα εδρεύει στον Πολιχνίτο. Οι προοπτικές λειτουργίας είναι τεράστιες.
– Στον χώρο αυτό σχεδιάζουμε να λειτουργήσει και μουσείο άλατος.
– Έχουμε μελετήσει τις αλυκές και έχουμε κάνει πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών να μας δώσει τη δυνατότητα μέσω μιας μικρής βιοτεχνίας να προχωρήσουμε στην μεταποίηση και επεξεργασία των 50.000 τόνων άλατος των αλυκών Πολιχνίτου και Αγίας Παρασκευής.
– Την επισκεψιμότητα στις θερμοπηγές μπορούμε να την αυξήσουμε σε συνεργασία με τον Ν. Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Απολιθιωμάτων Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, ο οποίος φέρνει μεταπτυχιακούς φοιτητές που επισκέπτονται τον Πολιχνίτο.
– Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των υποδομών. Στη φάση αυτή μπορούμε να υποδεχτούμε 240 άτομα την ημέρα σε δεκάωρη λειτουργία.
Ολοκληρώνεται το κτήριο του Χριστιανού που θα το έχουμε έτοιμο σε 15 μέρες, οπότε μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για 500 άτομα την ημέρα.
– Υπογράψαμε ακόμα μνημόνιο συνεργασίας με τέσσερα πανεπιστήμια που θα μπουν στα προγράμματα, όπως “Ερευνώ και Καινοτομώ”, που θα ασχοληθεί με την τεκμηρίωση των υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού και γενικότερα συμπληρωματικών δράσεων, όπως είναι ο διαδοχοτουρισμός(;)
– Ταξιδιώτες αλλά και ασθενείς από τη βόρεια Ευρώπη, μερικοί ήδη μας επισκέπτονται και με δική τους δαπάνη ή με την κρατική επιδότηση μπορούν να διαθέσουν από 5 έως 10.000 ευρώ. Ειδικότερη αναφορά έγινε με τα αυτοάνοσα, όπως είναι η ψωρίαση, που μόνο το ένα τοις εκατό από τους 50 εκ. ασθενείς της Ευρώπης να παίρναμε, 500 χιλιάδες, θα ήταν ένα τεράστιο έσοδο.
Αν συμπληρώσουμε και τους υπολογισμός του κ. Κουσκούκη, σύμφωνα με τις οποίες ” θα έχουμε δωδεκάμηνο ποιοτικό τουρισμό από συνταξιούχους των ξένων κρατών με υψηλό βαλάντιο με τα ασφαλιστικά πακέτα και τις δυνατότητες διαμόρφωσης υποδομών, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγαλοπρόθεσμο και μεγαλεπίβολο σχέδιο.”
Ο κ. Γ. Αλάνης, που κλήθηκε από τον συντονιστή κ. Ζαφειρίου Παναγιώτη να σχολιάσει είπε πως δικαιώνεται ο Δήμος για την επιλογή που έκανε να παραχωρήσει τις θερμοπηγές στον κ. Κούσκο.
Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η στάση του Δημάρχου κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος μολονότι κλήθηκε δύο φορές από τον συντονιστή της εκδήλωσης να μιλήσει, εντούτοις αρνήθηκε.