“Ο Μακρυγιάννης” σε θεατρικό μονόπρακτο από τον “δικό μας” Θοδωρή Προκοπίου

Φωτογραφία από: stonisi

Ιγνάτης Ψάνης

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του “Θεόφιλου” στην Αθήνα και στην Λέσβο, ο λισβοριανός στην καταγωγή, εξαιρετικός ηθοποιός, Θοδωρής Προκοπίου, παρουσιάζει με το ίδιο πάθος και μία άλλη εξαιρετική μορφή όχι της τέχνης αλλά της πολιτικής αυτή τη φορά στη Δυτική Λέσβο, τον Στρατηγό Μακρυγιάννη. Διεισδύει όχι μόνο στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο της ιστορίας, “παίζοντας” όχι τον ίδιο τον Μακρυγιάννη αλλά ένα τρίτο πρόσωπο, πού αποτελεί μια εξαιρετική συγγραφική εφεύρεση, αρκετά πρωτότυπη, και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Στη Δυτική Λέσβο θα δοθούν τρεις παραστάσεις μέσα στον Αύγουστο, η μια στο χωριό της καταγωγής του, στο Λισβόρι, η άλλη στην Ανεμώτια και η τρίτη στον Μανταμάδο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τον Δήμο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναρτηθούν εγκαίρως.
Από τον τοπικό τύπο, στο νησί, διαβάζουμε:
Ειδικότερα ο Στρατής Μπαλάσκας, με αφορμή την παράσταση που δόθηκε την 1/9/2023 γράφει:

…Χτες το βράδυ το λοιπόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με Προϊστάμενο τον Παύλο Τριανταφυλλίδη που με τους συνεργάτες το αναπροσδιόρισε την έννοια του αρχαιολόγου, των αρχαιολογικών ευρημάτων και της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη συνείδηση του μέσου Μυτιληνιού, συμβάλλοντας στη δημιουργία κυριολεκτικά μιας πολιτιστικής Άνοιξης στον τόπο μας, διοργάνωσε μια εκδήλωση. Μια θεατρική παράσταση μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής έπαυλης κάτω από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. «3 του Σεπτέμβρη 1843 – Μακρυγιάννης» ήταν ο τίτλος της παράστασης, με τον «δικό μας» (που πάει να πει με καταγωγή από το νησί) Θοδωρή Προκοπίου στο ρόλο του Φέστα, του τσιρακιού του Μακρυγιάννη να διηγείται «γεγονότα που έζησε, ένοιωσε, πόνεσε, μάτωσε δίπλα στο Στρατηγό» μέχρι τη λαϊκή εξέγερση με την απαίτηση για Σύνταγμα. Ένας μοναδικός μονόλογος από το Θοδωρή Προκοπίου που μας είχε εντυπωσιάσει και στο ρόλο του Θεόφιλου πριν δυο χρόνια, ένα έργο γραμμένο από το Θανάση Σκουρμπέλο, σκηνοθετημένο μοναδικά από το Νίκο Γκεσούλη.

Ακολουθούν δύο βίντεο με τα οποία μπορείτε να έχετε σφαιρική εικόνα της παράστασης του καλοκαιριού, το πρώτο είναι μία συνέντευξη και το δεύτερο μια γεύση σκηνοθεσίας και ηθοποιίας.

Διαβάστε επίσης

“Ανιστουρίσματα”, το νέο βιβλίο της Στέλλας Καρνά

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

Το Γεωπάρκο της Λέσβου εκπαιδευτικός προορισμός για τα σχολεία της Ευρώπης

Παρουσίαση του βιβλίου “θάνατοι στη χούντα” στη Μυτιλήνη

Μετάβαση στο περιεχόμενο